24 de desembre del 2010

Pel Català a l'Escola!


Que la sentència del Tribunal Constitucional significava el final d’una etapa era evident, i les conseqüències no s’han fet esperar. El Tribunal Suprem ha emès aquesta setmana tres sentències que es carreguen de dalt a baix el sistema educatiu de Catalunya d’immersió lingüística. Aquesta és la primera declaració de guerra de les institucions espanyoles de cara destruir la cohesió social de Catalunya. Perquè precisament és la cohesió social el que ha aconseguit la immersió lingüística durant tots aquests anys. Catalunya no és una comunitat dividida en guetos lingüístics com, per exemple, el País Basc. Aquí tots els alumnes aprenen en català, sense que això signifiqui que no saben castellà, el saben i igual o millor que un nen de Burgos.


Davant aquesta agressió cal ser ferms. La cohesió social, i la nacional, depenen en gran mesura que el sistema escolar segueixi sent el que és, per tant necessitem que els governs siguin forts, que la societat civil es mobilitzi i faci pressió per impedir passos enrere. No ens ho podem permetre. L’escola és l’element central de tota societat. Cal fermesa i voluntat política. No podem fer veure com que no passa res.


La sentència és una agressió en tota regla i per tant cal reaccionar. I la primera mesura és dir clar i català que no s’acata la sentència. El català, a l’escola!

2 comentaris:

Eduard ha dit...

Efectivament, no es tractaria d'un problema lingüístic sinó de fractura social. La seqüència seria la següent:
1. S'obren línies en castellà a les escoles i instituts.
2. A les línies en castellà s'hi apunten massivament els immigrants, per als quals el castellà és la llengua pròpia o bé una llengua més "útil" de cara a la mobilitat laboral.
3. En poc temps, el nivell d'aquestes línies en castellà baixa en picat en comparació amb les línies en català. (Si algú ho dubta, que parli amb qualsevol persona que conegui de prop l'ensenyament públic).
4. Veient el panorama, l'alumnat castellanoparlant d'aquí s'apunta a les línies en català, o a la privada, i el sistema acaba dividit entre alumnat del país i alumnat immigrant.
5. Els polítics xenòfobs i demagogs, amb els resultats escolars a la mà, poden tornar a acusar la immigració de tots els mals (en aquest cas, dels baixos nivells educatius), i esgarrapar uns quants vots més.

Pere Sàbat ha dit...

Edu,

Completament d'acord. Amb tot, esprem que no ho haguem de veure mai.