Any 1 de la segona dècada del segle XXI. Segon dia de l’any. I en linies generals, tot continua igual. Comencem la segona tongada del segle amb petits canvis com que ja no es podrà fumar als locals, però no es pot pas afirmar que l’entrada d’una nova dècada representi un canvi en l’esdevenir del món. Canviem de dècada, sí, però molts dels centres de poder, de decisió o informatius segueixen sent els mateixos. La dècada que comença significarà continuisme general, un reforçament de les tendències que aquests primers deu anys del segle XXI han començat a traçar.
Un dels elements que pot singularitzar més aquesta idea és Osama Bin Laden. El cap de la xarxa terrorista d’Al-Qaeda va marcar l’inici de segle amb el seu brutal atemptat contra les Torres Bessones de New York, uns atacs que van desencadenar l’ofensiva nord-americana contra els estats que donaven refugi al grup terrorista. D’aquí la guerra de l’Afganistan i, tot i que també per altres motius, la de l’Iraq. Inici de dècada, però amb la motxilla de la passada.
Osama Bin Laden representa el fil conductor dels problemes i desafiaments entre les dues dècades. El debilitament dels Estats Units com a súper potència, la desorientació d’Occident sobre el què ser i com fer-ho, la dificultat d’entesa entre cultures, el problema de la seguretat internacional i la combinació d’aquesta amb els drets i llibertats individuals i col•lectius... Potser al 2000 es vivia en un somni, però a partir de l’11 de setembre del 2001 el món es va despertar de cop.
Bin Laden, nascut al 10 de març a Riad, amb les seves accions però, sobretot, per les conseqüències d’aquestes ha marcat la primera dècada del segle. Veurem si marcarà també la segona.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada