27 de setembre del 2009

Personatge de la setmana: Angela Merkel


Angela Merkel és des del 2005 cancellera d’Alemanya gràcies a la coalició amb el centrista SPD, una coalició que ha continuat amb les retallades de l’estat del benestar iniciades per l’antic govern de centre-esquerra entre els socialdemòcrates i els verds amb l’anomenada "Agenda 2010".

Angela Merkel va néixer a Hamburg a la República Federal però va créixer en l’antiga RDA, la República Democràtica d’Alemanya, on el seu pare va ser assignat en tant que pastor luterà a Templin.
La senyora Merkel va estudiar a la Universitat de Leipzig on es va graduar com a llicenciada en químiques i posteriorment es va doctorar en química quantia a finals de la dècada dels vuitanta.

Merkel en un inici va començar la seva militància política en les joventuts del Partit Comunista de la RDA, però un cop caigut el Mur de Berlín va abraçar un partidet dretà de l’est que va acabar fusionant-se amb la CDU.
Un cop dins de la CDU Angela Merkel va participar en les diferents governs de dreta a Alemanya. Merkel va ser ministre de Dones i Joventut amb Helmut Kohl a partir del 1990 en les primeres eleccions dutes a terme al territori complet d’Alemanya. Abans, en les primeres eleccions democràtiques a la RDA, Merkel va ser designada portaveu del govern de la CDU. En els successius governs federals, Merkel va ocupar diverses carteres com medi ambient, seguretat nuclear…
Dins del partit cristiano-demòcrata, Merkel també va anar guanyant-se un lloc i un nom, així que al 1998 va ser escollida secretaria general del partit a nivell nacional, per al cap de dos anys, assumir-ne el liderat total desprès de què l’SPD tornés a guanyar les eleccions federals.

Merkel avui té la glòria a tocar, ja que el que realment està en joc a Alemanya no és qui guanyarà les eleccions, sinó amb qui haurà de governar la CDU. Aquest fet ens porta evidentment a què qualsevol altre resultat sigui un escandalós fracàs pels conservadors.
Però fent cas de les enquestes no hi haurà sorpresa d’última hora i els conservadors guanyaran els comicis i deixaran a més de 10 punts un SPD cada cop més ancorat al centre i que ha deixat que Die Linke –l’esquerra- pugui ser l’agradable sorpresa d’una nit electoral poc emocionant.

L’emoció, absent durant la campanya, farà acte de presència desprès de què es tanquin les urnes i comenci el joc per formar govern. Merkel vol pactar amb els Liberals, els Liberals volen pactar amb la CDU, l’SPD no vol pactar amb Die Linke i només podran pactar amb la CDU que no vol pactar amb l’SPD perquè prefereix els Liberals…

En les eleccions d’avui però sembla que només hi ha dues coses clares: La CDU guanyarà, i Merkel serà, de nou, la cancellera alemanya.

2 comentaris:

Albrock ha dit...

I La Vanguardia, of course, aposta per un pacte amb els social-demòcrates. Realment se'ls hi veu el llautó al Grupo Godó...

Per cert, quasi 11 punts de diferència (33.8-23.1). I els liberals tercera amb 14.5... La qual cosa vol dir que CDU-FDP sumen sense problema. Aviam si per fi es treu l'SPD del poder.

Pere Sàbat ha dit...

Àlex,

Molt bé, veig que llegir notícies i sondeigs sí que ho pots fer....
-volies que contestés, no?-