10 de febrer del 2008

Personatge de la setmana: Romano Prodi



Romano Prodi ha anunciat que deixa la política. Aquest polític que ha estat dues vegades primer ministre d’Itàlia no ha pogut aguantar la seva segona sortida per la porta falsa del govern.
Prodi es va iniciar en política a l’entorn de Democràcia Cristiana, de línia reformista, i va ocupar el ministeri d’Indústria i posteriorment va presidir algun holding públic amb gran èxit.

Prodi es va presentar al 1996 sota les sigles de la coalició L’Olivera que aglutinava les forces d’esquerra i centre-esquerra i desprès de la victòria electoral va esdevenir primer ministre, fins que va perdre el suport del Parlament i va haver de dimitir. Curiosament, el mateix destí que el seu segon govern que per culpa d’un partit que té menys del 1’5% dels vots, ha sucumbit i ha deixat Itàlia a les portes de noves eleccions.

Prodi ha estat víctima d’un sistema de partits hiper-fraccionat i d’una llei electoral que anima a autoimmolar-se en cada votació. Prodi sens dubte està maleït per alguna maledicció que li impedeix acabar les legislatures. En aquesta última, ha estat incapaç de pactar una nova llei electoral que posi fi a l’espectacle esperpèntic que Itàlia ens regala dia rere dia.

Prodi marxa, diu adèu a la política, ara es dedicarà a fer d’avi dels seus nets, tot esperant fer-ho millor que com a primer ministre.

Adeu Professore!

4 comentaris:

Dessmond ha dit...

Molt d'espectacle polític, però Itàlia és al club dels grans al món.
Hi ha qui fa el mateix, encara que no avanci les eleccions, però els toros se'ls mira des de la barrera.

Pere Sàbat ha dit...

Dessmond,
Sí la veritat és que tot i l'espectacle llastimós d'Itàlia, són dels països capdaventers del món. Si fos un estat governable, segurament, podrien fer molt més.

Gràcies per comentar al bloc!

Andrew ha dit...

Quan un europeista de centre esquerra convençut s'ajunta amb liberals, comunistes, extrema esquerra, democratacristians, etc. és normal que el resultat sigui els 3 anys perduts que han caracteritzat a Itàlia.

I a sobre ara, tenen la barra de culpar a la dreta de tota la inestabilitat que ells han provocat. Amb tot això, només puc mostrar la meva decepció amb un personatge que creia més intel·ligent (Romano Prodi) i que Il Cavaliere s'ha merescut (per demèrit del govern fracassat d'esquerres)tornar a ser el president de la "molto bella" Italia.

Pere Sàbat ha dit...

Andreu,
Jo no pretenia culpar a la dreta italiana del desgovern, ara bé si es vol evitar aquestes situacions s'hauria de canviar la llei electoral i no pensar tant en termes de vots o enquestes, com fa Berlussconi i ser més patriota.