31 de gener del 2010

Personatge de la setmana: Joan Carretero


Joan Carretero, el doctor, va arribar al món durant l’any 1955 a la localitat de Tremp. Carretero va estudiar medicina i cirurgia, a més que te altres titulacions com un màster en salut pública. El Doctor ha exercit com a metge d’atenció primària principalment a Puigcerdà.

Carretero des del 1990 fins al 2009 ha estat militant d’Esquerra Republicana de Catalunya, partit per el qual va ser alcalde de Puigcerdà entre el 1995 i el 2003 quan va ser nomenat conseller de governació en el primer govern catalanista i d’esquerres, un càrrec del qual va ser cessat a partir d’unes declaracions en què titllava d’espanyolista demagog al president “del gobierno de España”.
És a partir d’aquest fet que comença el distanciament de Carretero amb el partit del qual era militant, un distanciament que el portarà a inicis de febrer del 2007 a crear el corrent intern “Reagrupament.Cat” en el que instava el partit a trencar el govern d’Entesa.

Carretero va ser candidat a la presidència del partit independentista al 2008, però va quedar segon a més de 10 punts del guanyador, Joan Puigcercós. Menys d’un any desprès, Carretero va marxar d’Esquerra i va engegar l’aventura de Reagrupament amb la intenció de presentar una candidatura transversal de caire independentista.

Carretero en poc més de vuit mesos ha estat capaç de fer un moviment que tenia certes opcions d’entrar al Parlament, un moviment que en base a un discurs simple i simplista que resava per una declaració unilateral d’independència i per la regeneració democràtica per acabar amb les ordres de vot dels partits, llistes obertes…pretenia arribar a una majoria d’independentistes desencantats amb les forces polítiques actuals.

Deia que Carretero ha esta capaç de bastir un moviment en vuit mesos, doncs si per construir-lo ha trigat vuit mesos, ha batut el rècord per destruir-lo. Fa quatre mesos Reagrupament es constituïa i elegia la seva Junta Directiva, doncs bé, ahir 14 dels 18 membres van dimitir, segons s’ha dit, per el mètode d’elecció de les llistes electorals. Uns volien circumscripció única, i els altres respectar les circumscripcions provincials existents. No sembla, a priori, que aquesta hagi de ser una discrepància insalvable que porti a Reagrupament a la practica extinció.

El Doctor ha dimitit com a President de Reagrupament, i ha deixat al partit sense la recepta màgica per poder entrar al Parlament. El partit que el de Puigcerdà ha creat es basava sobretot en la seva personalitat, ara sense aquesta, la iniciativa i la proposta queden greument tocades. I de retruc també queda suspesa a l’aire l’entrada política de Joan Laporta, que en els últims dies havia realitzat grans aproximacions cap al líder de la Cerdanya per tal d’anar junts a les eleccions. S’atrevirà ara Laporta a posar-se en un partit en què ja abans d’entrar a l’arena política es divideix, es fracciona i queda pràcticament enfonsat? Posarà el seu capital social en mans d’una associació que no ha aguantat ni quatre mesos en peus?

La dimissió de Carretero i 13 membres més de la direcció reagrupada obre de nou l’incert mapa polític català en vistes a les eleccions de la tardor, privant d’aquesta manera que una candidatura de centredreta independentista participi a les eleccions.

El temps dirà si Reagrupament es refà o si per contra el somni d’alguns ha quedat precisament en això: un somni.

5 comentaris:

Albrock ha dit...

"candidatura de centredreta independentista" hahahaha tant de bo, quin epífet més absurd!

És clarament transperent que te n'alegres de la dimissió de Carretero, però aviam, si el Carretero i Laporta s'ajunten i monten qualsevol altra cosa, sense d'aver de dependre de les bases, doncs la gent que seguia rCat els seguirà igualment. El que a Carretero li ha molestat és que alguns beneits que és creuen no-sé-què li hagin qüestionat el lideratge. No té sentit fer això en un "partit" que es basa quasi explusivament en la seva persona.

O sigui que vaja, sinó és sota Reagrupament, serà sota quelcom diferent, però no creguis que Carretero i Laporta se n'aniràn de l'escena així com així.

Roger ha dit...

Albrock, no és ben bé això el que ha passat. És clar que és una qüestió de lideratges, però els fets empírics són que Carretero ha deixat en paper mullat els estatuts de Reagrupament, saltant-se'ls i imposant la seva voluntat en comptes de la llei interna pel que fa a la confecció de les llistes electorals. És clar que hi ha ha hagut un cop d'estat, l'han perpetrat aquells que avui diuen que n'hi ha hagut un.

Andrew ha dit...

Carretero, Laporta, Nebrera, Anglada... a tots els veig en el Parlament.
Què bé que ens ho passarem no?

Eduard ha dit...

És el que passa quan els polítics, ja apoltronats, van a la seva i no fan els deures...
Ara, per exemple, amb el tema de les vegueries, el tripartit acaba de perdre uns quants vots més al Penedès.

Pere Sàbat ha dit...

Àlex,

Estic d'acord que RCat és simplement culte a la personalitat de Carretero. I mira, potser alegrar-me no, però somriure sí, perquè no deixa de ser curiós que el messies vagi dient sempre que a ell això de les "baralles internes" no li interessa però resulta que a tot arreu on va hi ha "baralles internes". Però és clar, això és el què et trobes quan fas un partit de rebotats.


Roger,

Es pot explicar diferent, però no més clar.

Andreu,

Home, la veritat és que no sé si ens ho passarem massa bé... i en quan a que la Nebrera i PXC entrin.... falta molt...

Eduard,

Sobre el tema vegueries, mira el post que he publicat avui (3-2-10).