3 de gener del 2010

Personatge de la setmana: José Montilla


José Montilla Aguilera va néixer al 15 de gener del 1955 a Iznájar, Espanya, on hi va viure fins als 16 anys, quan la seva família va emigrar a Catalunya de cara buscar unes oportunitats que en el seu país d’origen no podia trobar.

José Montilla des d’un inici entra a milita en organitzacions d’esquerres contràries al règim feixista espanyol dirigit per el Dictador Francisco Franco, com per exemple el Partit del Treball, un partit que en les primeres eleccions desprès de la dictadura va concórrer juntament amb Esquerra Republicana davant la negativa de les autoritats “democràtiques” d’impedir a ERC presentar-se a les eleccions. És al 1978 quan entra a militar al PSC-PSOE.

Montilla des de l’inici de l’etapa democràtica a Catalunya ha ocupat diversos càrrecs, com el de regidor a l’ajuntament de Sant Joan Despí o el d’alcalde de Cornellà, a més del de President de la totpoderosa Diputació de Barcelona.
No és fins a les eleccions espanyoles del 2004 que Montilla sobrepassa el nivell municipal, on amb la victòria del PSOE al 14 de Març és nomenat Ministre d’Indústria, Comerç i Turisme. Tot i així, Montilla ja apareix a l’escena catalana a partir del 1994 quan és elegit secretari d’organització del PSC en el Congrés en què els “capitans” es van imposar al sector catalanista del partit socialista. Dins del PSC, Montilla actualment és el primer secretari de la formació.

Montilla però és des del 2006 el President de la Generalitat de Catalunya. És en motiu d’aquest càrrec que Montilla té la oportunitat cada any adreçar-se als catalans per felicitar-los l’any nou.
Aquest any però en comptes de felicitar-lo, el que ha fet Montilla és d’accelerar-lo. Montilla amb el seu discurs de cap d’any ha accelerat tothom amb el compte endarrera cap a les eleccions de la tardor.

Montilla va aprofitar el discurs de cap d’any per fer un míting electoral, per “inserir-se” en un espai institucional per fer discurs partidista. Només li faltava el logo del PSC i demanar el vot. Dir en el discurs institucional de cap d’any que els catalans decidiran 'si hem d'aturar-nos, retrocedir o cercar falses dreceres, o bé si hem de mantenir l'horitzó traçat' és confondre el lloc, el missatge i el moment. Molt sovint passa que representants polítics, governamentals o de partits, confonen el lloc on exposar una idea. És indignant que el President de tots es comporti només com el President de la seva capelleta. Montilla és President de la Generalitat i el discurs de cap d’any el feia com a tal, i en cap cas el feia com a Primer secretari del PSC.

Montilla comença l’any accelerant el període electoral, un període que el podria portar a les cues de l’Inem. Ui, no, que
és socialista i segur que algun lloc li trobaran.

1 comentari:

Eduard ha dit...

Estic totalment d'acord que el discurs no va ser gens institucional i sí descaradament partidista (a més de confirmar, un cop més, la seva escassa talla com a orador).