21 de març del 2010

Personatge de la setmana: Bobby Sands


Dimecres va ser 17 de març, dia de Sant Patrici, un dia en què a Irlanda se celebra el dia nacional. Els 17 de març sempre és interessant recordar alguns dels personatges que han contribuït de manera decisiva a construir la història d’aquest país.
Tot i que Irlanda és un estat independent des de 1922 a partir del Tractat firmat per Michael Collins, el moviment nacional mai ha oblidat els sis comptats del nord que continuen formant part del Regne Unit, conegut com la província d’Ulster, pels unionistes, o Irlanda del Nord per els republicans.
Un dels aspectes claus perquè Irlanda aconseguís la independència i perquè no oblidés la part del nord va ser la creació de l’IRA. L’IRA que va ser qui va aconseguir la independència de l’Estat irlandès, a partir del 1992 va centrar la seva activitat a Irlanda del Nord per aconseguir la seva llibertat i la unificació total de l’illa.

L’IRA sempre ha tingut una gran legitimitat entre la població irlandesa, una legitimitat que segurament no es podria entendre sense personatges com Bobby Sands.

Bobby Sands va néixer al 9 de març de 1954 i era membre de l’IRA. Sands va ser un dels impulsors de les vagues de fam dels presos de l’IRA a les presons angleses per reclamar certs drets que el govern de la conservadora Tatcher, la dama de ferro, els negava. Bobby Sands va portar la seva vaga fins al final.
Sands va ser condemnat per tinència il·legal d’armes per el qual va ser condemnat a catorze anys de presó a Long Kesh.
Durant la seva estada a Long Kesh Sands va ser elegit diputat per el Sinn Féin l’any 1981 per la cambra nord-irlandesa, just quan va iniciar la vaga de fam.

Sands que va morir desprès de 66 dies en vaga per tal que se’l reconegués com a pres polític que era i que el govern britànic li negava. Juntament amb ell, van morir també diversos companys que estaven en vaga de fam.
Amb la mort, el diputat Bobby Sands va esdevenir un heroi i un màrtir per la causa de la llibertat irlandesa, una llibertat per la que avui el seu partit continua lluitant.

"Our revenge will be the laughter of our children."
Bobby Sands