23 de gener del 2011

Personatge de la setmana: Mohamed Al Bouazzizi


Les causes, les revolucions tenen normalment un rostre que les identifica com a úniques. Unes cares que els hi donen coherència i els permet establir un paral•lelisme fàcil entre el fet i el símbol. Una cara per passar a la història. Quan es veu la cara de Nelson Mandela instintivament s’està recordant la lluita contra l’apartheid o quan es veu la imatge d’un home dret amb bosses a les mans davant d’un tanc ens ve al cap la revolta de Tiananment.

Mohamed Al Bouazzizi és qui encarnarà la cara de la revolució a Tunísia. I ho és perquè amb el seu gest de desesperació, va desencadenar la revolta del poble contra la dictadura que els oprimia. Aquest jove de 26 anys a qui la policia li havia requisat la seva parada de fruita ambulant, s’ha convertit en la imatge, en la icona de la revolta. Fins i tot l’ex dictador El Abidine Ben Ali el va anar a veure a l’hospital. Ell sense adonar-se’n el va elegir com a símbol de resistència. El poble vol fer net, d’aquí s’entenen les protestes per la presència de membres de l’antic règim al nou govern. Les ganes de democràcia són evidents.

La revolta de Tunísia és el primer experiment pro-democràcia dels països del nord d’Àfrica i una declaració d’intensions. Un experiment que estaria bé que els estats occidentals no aixafessin pel fet d’estar temorosos de perdre un aliat al nord del Magreb.