2 de maig del 2010

Personatge de la setmana: RAC-1


Aquest cap de setmana ha estat d’aniversaris. Sí, per qui no ho recordi avui 2 de maig se celebra el primer aniversari de la “nit del chorreo”. Avui fa un any que el Barça de Guardiola, Messi, Xavi, Henry i Eto’o van sentenciar la lliga, avui fa un any el Barça deixava KO el Madrid perforant sis vegades la porteria d’un Iker Casillas que va tornar a dir allò del “yo flipo” tantes vegades repetit per el porter espanyol, demostrant la seva absoluta impotència.

Recordar aquesta efemèride quadra de manera perfecte amb l’altre aniversari que aquest cap de setmana cal celebrar ja que aquesta gesta, al del 2 a 6, com totes les de l’equip, han anat acompanyades d’una banda sonora particular. Escoltar els partits del millor equip del món sempre és emocionant, però ho és més encara quan s’escolta per la ràdio una narració plena d’èpica, d’electricitat, de companyia. Ahir RAC 1 va fer 10 anys.

RAC1 va néixer un 1 de maig del 2000, essent la primera ràdio privada de Catalunya que emetia les 24 hores del dia en català. RAC1 desprès d’aquests deu anys ha esdevingut líder al nostre país i s’ha sabut col·locar com a l’alternativa a Catalunya Ràdio, fent una ràdio jove, dinàmica i moderna. RAC1 en l’últim estudi de mitjans va aconseguir 490.000 oients diaris. Simplement, espectacular.

La Radio Associació de Catalunya forma part del grupo Godó, aquell que dirigeix el diari espanyol fet a Catalunya per excel·lència, La Vanguardia. Sembla doncs que la seva ràdio hauria de ser una còpia de la línia editorial del que resa el diari. Doncs no, o com a mínim no del tot. La ràdio és catalana i catalanista. Ara bé, això no vol dir que no treballi per els mateixos objectius que el diari. D’això se’n diu fer la pinça.

Però bé, avui en tot cas és per celebrar els 10 anys de RAC1. A nivell de país crec que hauríem de fer un homenatge molt merescut a aquesta ràdio. Que la primera ràdio privada a Catalunya sigui de visió catalana és realment transcendental. Quan les audiències de la ràdio de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Catalunya Radio, va patir un descens considerable es corria el risc de que la totpoderosa Cadena SER del molt espanyol Grupo PRISA es fes amb el liderat radiofònic a Catalunya. Però no ha estat així. Si baixa Catalunya Radio, puja RAC1, i viceversa.

RAC1 és líder i ho és perquè té una programació de gran qualitat. RAC1 té les condicions per seguir aquest camí d’èxit que amb només 10 anys ha sabut construir. Ser atrevits, intel·ligents, agosarats, valents. Seguir amb la voluntat de servei i sempre, sempre amb aquesta patina de catalanitat que transmet.

Per molts anys RAC1! Tots som 10!