31 de desembre del 2010

La Nit de Cap d'Any



Cada any hi ha el mateix ritual. Setmanes abans de fer el pas de número, sembla que només hi hagi una possible conversa que, resumint, es pot sintetitzar a una pregunta: i tu, què faràs per cap d’any?

No contestar la pregunta o no complir les expectatives del qui interpel•la, pot suposar més d’un problema. No faràs res? Encara no ho saps? Només això? La pressió social per fer “algo” és extremadament gran. I pobre d’aquell que no vulgui celebrar res per cap d’any... serà titllat, com a mínim, d’antisocial.

Sembla que per ser feliços s’hagi de celebrar el cap d’any “por todo lo alto”. Per trencar aquesta fúria social pro-cap d’any, caldria que s’iniciés un moviment de protesta i de resistència per tal de revelar-se contra aquesta convenció social que tant condiciona a milers i milers de persones al nostre país. El moviment es podria anomenar “per una nit més” reclamant el tractament “normal” de la nit en qüestió. O també podria dir-se “no a l’últim sopar”, perquè celebrar l’últim sopar de l’any te massa coincidència amb un altre “últim sopar” de final no molt afavoridor, almenys per l’organitzador... En tot cas, aquest moviment hauria de promoure una no celebració de cap d’any per desemmascarar la falsa percepció d’obligatorietat de passar-s’ho bé peti-qui-peti.

Aquí deixo la proposta, perquè algú que la senti seva l’agafi, perquè amb mi que no hi compti, que jo avui tinc sopar i festa de cap d’any.

Bon any 2011 a tothom!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

la falsa moral de cap d'any... hom té la creença de que per cap d'any tot s'hi val, obviant les felicitats i els mals moments que han que hom hagi pogut superar al llarg de l'any...

ara bé, caldria, i com a crítica constructiva al teu escrit, explicar que la festa de cap d'any s'ha convertit una festa comercial, màrqueting pur i dur.

Però caldria anar al fons de la qüestió: orígens religiosos?, tradició pagana? tradició folklòrica? el passat és incert però manca esbrinar quin és el canal que ha seguit aquesta festa per a convertir-se en una data clau en el calendari comercial i festiu de la societat.

Pere Sàbat ha dit...

Ànonim,

Certament, la teva crítica és totalment correcte.

Seria molt interessant que algú donés resposta al que escrius en l'últim paràgraf. Sí, molt interessant.