3 de gener del 2011

Benvingut 2011

Any nou vida nova, o això es diu. Tot i la saviesa popular, no és massa realista pensar d’aquesta manera. Any nou sí, però vida nova... això ja és una altra cosa.

Un any més l’actualitat estarà marcada per la crisi econòmica que pateix el món, una crisi que ja s’ha cobrat les primeres víctimes, Grècia i Irlanda, però que ni de bon tros ha desistit de provocar-ne de noves, llegeixis Espanya o Zapatero. L’any també estarà marcat per les evolucions que duran a terme els països emergents i que cada vegada més estan reclamant els seu lloc en la taula de les grans potències del planeta. Brasil, la India o la Xina són tres d’aquests nous actors que estan cridats a agafar cada cop més protagonisme tant a nivell regional com a nivell global. Escòcia i el País Basc també tenen un lloc reservat en aquest 2011.

Un any més els conflictes armats seran el pa nostre de cada dia, i els enfrontaments a l’Iraq i a l’Afganistan continuaran ben presents. Però també s’haurà d’estar atent a les accions de Corea del Nord, que si bé és veritat que tenen més de reforçament intern que de declaració de guerra, no s’haurien de menysprear. Ah, i òbviament continuarem immersos en aquest apassionant thriller amb què s’ha convertit el cas Wikileaks. Tindrem noves revelacions? Tindrem revelacions també de països com Iran o la Xina? Què passarà amb Assange? En fi, ja veurem.

A casa també tindrem feina ja que s’haurà de comprovar com “el govern dels millors” comença la seva singladura al Palau i si el retorn de CiU al govern de la Generalitat funcionarà amb els tics dels anys passats o si han aprés alguna cosa a l’oposició. També caldrà estar atent als moviments de la “millor” consellera de Justícia, la tal Bozal, ja que amb el seu currículum anti-independència se li haurà de posar un vigilant a cada pas que faci. De moment el govern dels millors ja ha deixat dues perles, la primera que no ajudaran a les consultes per la independència; i la segona, made in Bozal, que no es preocupen per les competències retallades del Constitucional sinó a sortir de la crisi.

A Catalunya un altre focus d’atenció seran els congressos d’Esquerra Republicana i del PSC, ja que tindran una forta incidència en la política catalana i marcaran el futur d’aquests dos partits centrals de Catalunya.

Però vaja, no sé perquè intento pensar sobre què passarà a aquest any si en el fons sempre hi haurà un Wikileaks que ho desmuntarà tot, o una simple Belen que s’erigirà com a personatge patètic de l’any.

En fi, bon aventurat 2011!