5 de gener del 2011

El 112è Congrés

Els canvis d’any no li proven a Barack Obama. Si amb l’entrada del 2010 va “celebrar” els dotze primers mesos a la Casa Blanca amb la derrota demòcrata a Massachussets i amb la conseqüent pèrdua de la majoria qualificada al Senat, el canvi cap al 2011 l’ha passat veient com la Cambra de Representants s’omplia de nous congressistes republicans. I amb aquest fet, se li complica, i molt, la tasca legislativa per els propers dos anys.

Avui comença l’era Boehner, la legislatura on Obama haurà de demostrar que pot tirar endavant les iniciatives que va prometre, però que a més, haurà de defensar les lleis aprovades en la primera etapa del seu mandat. Reforma sanitària, renovació dels Start, impuls econòmic, inversió pública en infraestructures... Les haurà de defensar perquè els republicans faran una “revisió” de la tasca legislativa del bienni 2008-2010,sobretot centrada en la reforma sanitària, en què els demòcrates van tenir majoria a les dues cambres. Una legislatura de marcat toc progressista. Un toc que ha estat dirigit per la congressista de Califòrnia Nancy Pelosi que es va convertir en un dels atacs preferits per els republicans durant la campanya del 2 de novembre passat. Precisament Pelosi, que ha sigut un dels grans suports d’Obama, podria veure com dins de les seves pròpies tropes hi ha certa revolta, i pagaria d’aquesta manera la poca popularitat que a nivell nacional te. Els dos anys de regnat d’Obama-Pelosi es poden descriure com uns dels més progressistes de les últimes dècades als Estats Units.

Obama encara els últims 24 mesos de mandat amb molt poc marge de maniobra i pendent de si l’economia remunta. Les estimacions indiquen que si. Si l’economia segueix al forat negre i l’atur no es rebaixa, Obama patirà al 2012. Però a més, la situació previsible de bloqueig a què el sotmetran els republicans el farà semblar dèbil i permetrà als conservadors rearmar-se de cara a les presidencials. Sempre i quant trobin algú altre apart de la Palin, clar.

Si l’any 2009 no es va poder ni salvar tot i l’històric acord de la reforma sanitària, aquest 2010 no es pot dir pas que hagi estat massa millor. Obama està tastant l’agror del càrrec. Però és clar, no es pot viure sempre a l’idíl•lic 2008.

1 comentari:

Andrew ha dit...

Pel poc que he pogut llegir, sembla ser que els 3 candidats republicans amb més opcions de derrotar a Obama serien Huckabee, Romney i la Palin per aquest ordre.

Però, apunta també aquests altres noms: Pawlenty (governador Minnesotta) i Marco Rubio governador de Florida.

Els republicans ho tenen tot a favor per recuperar la Casa Blanca. No crec que Obama pugui canviar el rumb de les coses. Ser un bon candidat no és sinònim de convertir-se en bon president. Tota la il·lusió que va generar se n'ha anat a norris en només dos anys.
Jo sóc de l'opinió que Obama no pot guanyar les eleccions del 2012 sinó que en tot cas les perdrien els republicans.