12 d’agost del 2009

Batasuna: Part de la Solució


En diversos articles he mostrat el meu convenciment de què a les institucions i partits espanyols no els hi interessa que ETA desaparegui del mapa d’actors de la societat basca i espanyola. Fins ara el gran puntal per poder afirmar aquesta conclusió era que tant PP com PSOE els interessava ETA per estigmatizar tot el moviment nacional basc i per frenar les apostes independentistes com per exemple el Pla Ibarretxe, ja que d’aquesta manera podien jugar amb més cartes sobre la taula.
Ara però s’hi suma un nou motiu: l’institucional basc. Si ETA desapareix, podran PP i PSOE governar junts com ara? Que ETA continuï existint els beneficia per, precisament, mantenir les quotes de poder que han guanyat aquest any a partir de les eleccions "tonejades" del passat març, on gràcies a l’exclusió de les forces de l’esquerra abertzale, van poder formar majoria nacionalconstitucionalista al Parlament de Gasteiz.

La voluntat de les forces espanyoles de mantenir la repressió juridico-política per fer callar a més del 16% de la població basca sembla que no té massa la intenció d’acabar. Ahir el ministre de l’interior Pérez Rubalcaba va afirmar de què "habrá de desaparecer ETA para que Batasuna sea legal". Realment aquesta frase és d’una mesquinesa de l’alçada d’un campanar.
Com que Batasuna serà legal quan ETA desaparegui? No senyor. Batasuna haurà de ser legal quan condemni la violència, hi hagi o no hi hagi ETA.

Costa d’entendre que una persona com Rubalcaba intenti torejar-se la "seva" llei de partits de manera tan poc decorosa. La il·legítima llei de partits no diu que els partits de l’esquerra abertzale seran il·legals mentre ETA existeixi, sinó que afirma que qualsevol partit que no rebutgi la violència serà il·legal.

La veritat és que el tema d’Euskal Herria cansa des de fa massa temps. Mentre a la banda espanyola hi hagi energúmens com Rubalcaba, Acebes, Aznar o Patxi López la pau i la normalització política serà pràcticament impossible. Cert és que els de la banda abertzale no ajuden, però poc podran fer si des d’Espanya no es fa més que donar garrotades a l’actor polític que, vulguin o no, serà clau per poder avançar cap a un escenari sense violència, és a dir, Batasuna.
Batasuna és l’element clau per poder avançar, Batasuna ha de fer el pas de rebutjar la violència, sí, però l’estat ha de fer que la muntanya sigui amb un pendent assequible. Cosa que actualment no fa.

Si l’immobilisme espanyol continua, acabaran donant la raó als radicals i no faran més que permetre que el conflicte es perpetuï, i així pels segles dels segles. La manera d’avançar és permeten que l’esquerra abertzale es reunifiqui i es torni al diàleg. Qualsevol altra opció està condemnada al fracàs.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

El títol ho diu tot. La solució passa per un diàleg, i qui treu el dret a dialogar son els que il·legalitzen. Serà aleshores que a qui li toca fer la paseta està a Madrid?

Pere Sàbat ha dit...

Adri,

Sí, qui il.legalitza és qui ha de fer la primera passa, o en tot cas donar simptomes de que està disposat a fer-la. El problema és que actualment s'està produint un enrrocament de posicions cosa que és absolutament negativa. Batasuna també s'ha de moure, sí, però Madrid tb.