22 de març del 2009

Personatge de la setmana: Eamon de Valera


Eamon de Valera va néixer al 14 d’octubre del 1882 als Estats Units. Eamon és d’aquelles figures sense les quals no es pot entendre la història d’un país. Eamon de Valera, tot i algunes valoracions, és sens dubte la, o una de les figures més importants i determinants que ha tingut Irlanda durant el segle XX.

Eamon des de molt aviat va involucrar-se en política. La militància la va començar a la Lliga Gaèlica, una entitat que treballava per mantenir i evitar que es perdés tota la cultura pròpia d’Irlanda com la llengua, els esports, la literatura…

Eamon però no en va tenir prou i per això va afiliar-se als Voluntaris Irlandesos, una organització que va participar en la Revolta de Pasqua de 1916, el primer intent de declarar la Independència d’Irlanda. Amb el fracàs de la Revolta de Valera és detingut i condemnat a mort, una condemna però que mai es va fer efectiva entre altres coses perquè de Valera tenia ciutadania nordamericana.

Un cop fora de la presó de Valera es converteix en el President del Sinn Féin i és elegit diputat a Westminister en unes eleccions on el partit republicà arrasa. Els diputats irlandesos elegits en aquelles eleccions van constituir-se en parlament irlandès i van elegir a de Valera com a Primer Ministre, encara que ell no va poder assistir a la sessió perquè estava detingut altra vegada.

De Valera va encapçalar la lluita per la Independència, no des de primera línia politico-militar, com si Michael Collins, sinó simplement des de l’àmbit polític, en tant que primer ministre irlandès, i posteriorment com a President de la República.

Finalitzada la Guerra per la Independència, es firma el Tractat per el qual Irlanda del sud passa a ser un Estat Lliure, però els sis comptats del Nord es mantenen dins de sobirania britànica. Aquest Tractat no és acceptat per de Valera ni per algun sector del Sinn Féin, fet que porta a la Guerra Civil irlandesa de 1922.

De Valera finalment, un cop acabada la Guerra Civil i establert l’Estat Lliure d’Irlanda es converteix en President del Consell Executiu i finalment en President de la República d’Irlanda.

De Valera va dedicar tota la seva vida a la llibertat del seu poble, va dedicar el seu temps a fer créixer la consciència nacional entre els irlandesos. Durant anys va lluitar contra l’imperi britànic per amor a la pàtria. De Valera va cometre molts errors per un accés d’idealisme i egocentrisme, però el seu llegat i la seva lluita continuen avui dia ben vius.