3 de setembre del 2009

Epidèmia de Por


Des de què a Mèxic va començar el brot d’aquest tipus de grip que en un principi havia d’eliminar tota la població del món mundial i que al final segons diuen és menys agressiva que el típic virus dels volts de Nadal, s’ha establert arreu una alarma segurament exagerada, una alarma que ha fet centrar el nucli informatiu en aquesta grip en comptes de la crisi econòmica i ens ha fet estar pendents en com es batejava el virus que sí "grip Nova" o que si "grip A". La veritat és però que aquesta setmana una nova epidèmia ha fet acte de presència a casa nostra, o més ben dit, a la casa del veí.

L’epidèmia en qüestió no es diu ni "A" ni "nova", sinó que es diu epidèmia de por. La veritat és que aquesta ja fa molts anys que d’una manera o altra apareix, i això sí, quan fa acte de presència ho fa per la porta gran. Una porta que aquest últim cop l’ha obert el referèndum d’Arenys de Munt sobre la independència de Catalunya.

La veritat és que desprès de 300 anys els espanyols ja haguessin pogut trobar alguna vacuna, però es veu que no en saben més, la qüestió és que a la que senten la paraula "democràcia" o "independència" o "Catalunya" els hi agafa vés a saber què que els fa reaccionar talment com si encara fóssim a l’any 1945. L’epidèmia que pateixen és com un col·lapse que els fa sortir l’ésser més primari, el de la garrotada.

Avui hi ha hagut l’últim episodi pel que respecta a la consulta d’Arenys, ja que una jutge ha prohibit que l’ajuntament pugui cedir cap local perquè s’hi celebri la votació per la independència amb la intenció d’impedir la consulta. Amb tot la votació segons l’alcalde es realitzarà en el local d’alguna associació del municipi.

Més enllà de les notícies que es van produint entorn del referèndum no deixa de ser curiosa la manera que tenen els grans defensors de la unitat d’Espanya per fer prevaler els seus postulats. Per ells la unitat d’Espanya no es pot posar ni en dubte, és com si fos l’onzè manament de Déu: "No negaràs mai la Unitat Sagrada d’Espanya" deuen pensar que glossen les sagrades escriptures.
La sola idea de què en un poble es posi a consideració de la voluntat dels seus ciutadans la unitat de la santa pàtria espanyola els posa més tremolosos que si estiguessin enmig d’un tornado. I es clar, com que no es pot posar en dubte la unitat d’Espanya, i per tant no es pot entrar al debat, perquè va contra l’altre gran tòtem del nacionalisme espanyol – la constitució- només els queda una opció per intentar frenar la voluntat del poble. Les armes? Home en ple segle XXI i formant part de la UE sembla que no es massa adequat. No, l’opció que els hi queda és la repressió politico-juridica. A Euskadi per callar les veus que no els agraden il·legalitzen partits, a Catalunya on no tenen l’excusa del terrorisme apliquen el poder judicial passant-se la democràcia pel sac.
Si per un referèndum en un petit poble del Maresme munten la que han muntat, imaginem-nos el que faran quan se celebri el referèndum a nivell nacional…

En resum, que l’única manera que tenen els espanyols de defensar la unitat d’Espanya no és convencent, que és com es fa en democràcia, sinó que es limiten a utilitzar el garrot, que és la manera del feixisme.

A Espanya hi ha una epidèmia, sí, però no és la de la grip A, és l’epidèmia de la por.

3 comentaris:

Andrew ha dit...

Sobre la grip A, el meu cosí està estudiant últim curs de Medicina i em comenta que tot s'està exagerant per tapar problemes com la crisi econòmica.
Em va passar un link fabulós sobre el tema. Et recomano que perdis 2 minuts del teu temps per llegir-lo.
Posa a google: "censuran la alarma exagerada el pais" i el trobaràs.

Sobre Arenys, Pere la norma bàsica de l'entramat legal espanyol és la CE.
I tu, que has superat amb èxit les 2 assigantures de Constitucional a la carrera, saps que els intents i consultes de caràcter independentista són contraris a la CE.
Tu vols la independència del país?
Molt bé, em sembla molt respectable.

Però, has de saber que les lleis són d'obligat i estricte compliment.
I aquest referèndum, amb la llei a la mà, és anticonstitucional.

Eduard ha dit...

Com a curiositat, la premsa anglesa, de la grip nova, en segueix dient "swine flu", la grip del porc, sense cap mania. I ja hi ha hagut diverses opinions, des de l'àmbit de la medicina, que han criticat la política informativa sobre el tema, clarament adreçada a causar alarma social. Em pregunto a benefici de qui, més enllà de les farmacèutiques que es forraran venent les vacunes.
El referèndum ja és un altre tema. Tots sabem com va acabar una proposta del Ibarretxe en el mateix sentit, i se suposava que els bascos, amb aquestes coses, els tenien més ben posats que els catalans...

Pere Sàbat ha dit...

Andreu:

Perdona però el referèndum és perfectament legal, ja que no l'organitza cap estament públic sinó que ho fa una entitat privada.
I sobre respecte de lleis, tot arribarà -llei de consultes-, però el que arribarà abans és el xoc entre legalitat jurídica i legitimitat democràtica.

Eduard,

Sobre el Pla Ibarretxe una cosa, si va fracassar - apart de què al PNV no li interessava- va ser perquè no tenien raó jurídica. A Catalunya un cop hi hagi la llei de consultes si que es podran celebrar ja que estarà emparat per la llei.