19 de març del 2008

Discutim, però de projectes

Aquests dies som espectadors de l'inici d'una pel.lícula amb final incert, incert també el títol del film que podria anar des de "L'il.lusionador", "La guerra dels clons" o fins i tot "L'imperi contraataca".
Tot depén de com s'encarin els tres pròxims mesos.

Per si algú no se'n havia adonat, parlo del procés que ha encetat Esquerra de cara al Congrés Nacional i de les primàries del Juny que hauran de determinar quines seran les cares que encapçalaran el nou projecte. De candidats, sembla, que no en faltaran. En menys de quinze dies han aparagut ja quatre candidatures disposades a agafar les regnes de l'històric partit, a saber: Josep-Lluís Carod-Rovira; Joan Puigcercós; Joan Carretero; i Uriel Bertran i sense descartar alguna sorpresa.

Que hi hagi debat és sa, higiènic i democràtic, però s'ha de saber fer bé. La discrepància s'ha de fer des de la responsabilitat, contraposant projectes, idees, objectius i sobretot sense caure en la descualificació barata, que l'únic que farà serà donar ales als unionistes assedegats i delerosos de veure com l'esquerra nacional, l'esquerra de la llibertat naufraga i els retorna l'status quo de la Catalunya dual.

Per responsabilitat envers al partit, però sobretot envers al país, el debat s'ha de fer bé.

Sembla però que de moment tiren més les tripes que el cap. Manipulació en la recerca de Google de certes paraules clau, despotricament públic en contra d'un dels dirigents en un mitjà de comunicació... no sembla que hagi d'anar la cosa massa bé per aquest camí.

És per això que s'ha de fer el possible per convertir les primàries en un procés d'aprofundiment democràtic, de lliçó democràtica i d'obertura. Un exemple, una oportunitat. Una possibilitat seria fer debats entre les diverses candidatures per d'aquesta manera saber què implica cada projecte per dirigir l'independentisme català.

Ja veurem com evolucionen les primàries d'Esquerra (també es podrien anomenar republicanes, però veien què i qui són els de les altres primàries republicanes, millor dir-ne primàries d'Esquerra) però queda clar que cal reorientar el rumb i que cal una reformulació del projecte per encarar el pròxim cicle electoral amb garanties i així poder alliberar el país.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

una pregunta:

Hi ha algun candidat que creus que porti avantatge a hores d'ara de cara al Congrés de juny?

Ferran Porta ha dit...

Trobo genial la teva proposta de debats entre els candidats. Digues-li "debat" o, com a mínim, exposició pública de projectes. Sí senyor, ho trobo molt bé.