23 de març del 2008

Personatge de la setmana: Michael Collins


El personatge d’aquesta setmana no ha ocupat portades ni tertúlies, més que res perquè és mort.
El personatge d’aquesta setmana és un dels que va fer possible amb la seva lluita, el seu compromís i el seu coratge que el 17 de Febrer els irlandesos puguin celebrar la seva Festa Nacional com a un país independent.


Michael Collins va néixer Clonakilty, al Comtat de Cork al sud-est d’Irlanda el 16 d’octubre del 1890 i va morir en plena Guerra Civil en una emboscada al 22 d’agost de 1922.
Collins va basar la seva vida en l’alliberament d’Irlanda de l’opressió britànica, fet que el va portar a col·laborar en la Revolta de Pasqua de 1916 i amb el Sinn Féin. Posteriorment va ser Ministre de Finances del govern provisional i va crear els serveis secrets irlandesos. Però els dos fets històrics en què Collins tingué més a veure, van ser la creació de l’IRA i el Tractat anglo-irlandès de 1921.
Aquests dos punts ha estat transcendentals per la història d’Irlanda. L’IRA va ser creada per poder fer front a l’exèrcit britànic, i ben cert que ho va aconseguir, el Tractat va portar Irlanda a la independència, però a un preu molt alt. Una Guerra civil i la partició de la nació. Collins tot i així va saber actuar amb la suficient racionalitat com per saber què era positiu i què no. Collins no va cedir res que no estigués ja perdut, o si més no, no va cedir res que fos seu. Simplement va guanyar la llibertat.

Sens dubte Collins és d’aquests personatges que polaritzen l’opinió pública, talment com s’ha vist fa poc amb el Primer Ministre de Kosovo, Thaçi, per uns és simplement un terrorista, per altres un lluitador de la llibertat.

Segurament totes dues coses. Collins va ser allò que el moment requeria.