16 de setembre del 2009

Iniciativa-C-Verds, PP,PSOE: L'altre Tripartit


Sembla que l’esperit d’Arenys comença a arrencar, i que ho fa realment de manera seriosa. Des de diversos consistoris ja s’han començat a votar i a discutir les mocions que es presenten per tal que es consulti a la ciutadania el seu parer sobre si Catalunya ha de ser un estat al si de la Unió Europea.

En molts municipis ja s’ha aprovat la moció que dóna el recolzament de l’ajuntament a la consulta com per exemple Sant Pere de Torelló, Serós, Berga o Calders i en molts d’altres es produirà d’aquí a poc com per exemple a Vilafranca, i a altres si més no es plantejarà com a Barcelona on el grup municipal independentista liderat per Jordi Portabella ha confirmat que es tirarà endavant la presentació de la moció.
Aquestes són notícies que demostren que la ciutadania vol decidir, vol opinar. Demostra una vegada més que la legislació ha d’estar a mercè de la voluntat de la població. La llei ha de respondre dels anhels i voluntats del poble i no com passa actualment impedint que aquest anhel s’apliqui.

La presentació d’iniciatives per tirar endavant les consultes és evident que obre un nou escenari de lluita. Aquest nou escenari de lluita posa en primera línia política allò que des de sempre s’ha defensat des de l’independentisme parlamentari "construïm la independència des dels ajuntaments". Des de l’acció municipal per l’objectiu nacional. Aquesta és doncs la plasmació correcta i real d’aquesta voluntat.
Cada poble que aprova la celebració de la consulta és un nou triomf, un triomf no només de l’independentisme sinó també de la democràcia. La democràcia es basa en la opinió dels ciutadans, i no com creu Espanya i alguns partits, en prohibir que els ciutadans opinin.

És de celebrar doncs, que hi hagi molts pobles, viles i ciutats que tirin endavant aquestes consultes.
Però no a tot arreu on es presenten les mocions s’aproven. Aquests últims dies n’hem tingut dos exemples clars a Igualada i a Vilanova.
En aquestes dues ciutats de la que ha de ser la Vegueria Penedès, Esquerra juntament amb altres partits va presentar al Ple la proposta per la celebració de la consulta. En els dos plens es va trobar la mateixa oposició que va impedir que s’aprovés: PSC, PP i ICV. El tripartit de la por a la democràcia.

Que el PSC i el PP votessin en contra de la consulta era d’esperar ja que els dos partits són contraris a l’autodeterminació i per tant els dos volen que la relació entre Catalunya i Espanya segueixi sent la mateixa que ara. El que ja sorprèn més, és la inhibició d’Iniciativa a l’hora de defensar el dret democràtic a decidir.

Iniciativa en els dos plens va mostrar-se contrària al dret a decidir dels seus ciutadans perquè segons ells "ja tenim l’estatut per avançar i que la consulta pot generar frustració". D’aquesta manera doncs Iniciativa ha impedit que es tirin endavant les consultes. Realment fa pensar que un partit com Iniciativa no sigui capaç de desmarcar-se del PSC, però sobretot fa pena el doble llenguatge que utilitza Iniciativa en relació a l’autodeterminació. Si la moció presentada per Esquerra hagués dit "Palestina" enlloc de Catalunya segur que Iniciativa hagués demanat encapçalar la moció. Però no, la moció deia "Catalunya" i és clar, llavors millor mirar cap a una altra banda.

No sé a què juga Iniciativa però queda clar que els és més fàcil donar suport – que també s’ha de fer- al Tibet, al Sàhara o a Palestina perquè els seus ciutadans puguin decidir el seu futur que no pas al seu propi país.

3 comentaris:

Toni Jover ha dit...

Bon article, Pere. Ja has vist que les notícies que he anat penjant al Facebook d'aquesta setmana també van en la línia.
Les coses pel seu nom!

Albrock ha dit...

Com amagues CiU, és increïble-. Ets ben bé una bèstia de partit eh. "Esquerra juntament amb altres partits"... I a Berga (una de les meves ciutats preferides, ja t'explicaré la raó el 22), l'alcalde és de CiU... Evidentment que encara ja elements dins el partit que no hi estan del tot d'acord, però també hauries de reconèixer, alemenys algun cop, el paper que fa CiU. O Reagrupament hehe.

Pere Sàbat ha dit...

Toni,

Si el gran recull de notícies relacionades que has anat penjant al Facebook m'han acabat d'indignar. Les coses pel seu nom!!

Àlex,

Si CiU també hi té un paper, només faltaria. Ara bé en el bloc no he amagat en cap moment CiU, més que res perquè CiU no ha presentat en cap lloc la moció per la consulta, ja que només "acompanya" les propostes per les consultes però no les promou.
En quan a Reagrupament una cosa. RCat té tant paper en aquestes consultes com el Partit Republicà, és a dir, cap.