17 de setembre del 2009

Preguntes Essencialistes


Aquests dies s’està concretant les diferents dates en què es produiran les consultes populars per la independència a diferents localitats catalanes. Aquestes consultes, en principi, quedaran englobades i dirigides des de la Plataforma de càrrecs electes locals Decidim! que formularà una pregunta a la ciutadania igual a la que es va preguntar a Arenys de Munt.

La pregunta en qüestió serà: "Està vostè d’acord que Catalunya es constitueixi en un estat lliure, democràtic i independent al si de la Unió Europea?". Una pregunta concisa però clara i que permet que tota aquella gent que cregui que per el país és necessària la independència, ja sigui per raons d’identitat, econòmiques o simplement perquè creu que amb Espanya no hi ha res més a fer, es pugui sumar al bloc del Sí i voti en conseqüència. Per tant la pregunta d’Arenys permet a persones de diferent tendència ideològica unir-se per tal de votar que Sí ja provinguin d’electors de Convergència, d’Iniciativa, del PSC o d’Esquerra.

El problema però, és que sempre hi ha un però. I el però que aquestes consultes es poden trobar en la seva implementació al territori és que un excés d’essencialisme i de purisme facin perdre la força política que aquestes consultes tenen. Ahir a Berga es va aprovar amb el vot a favor d’Esquerra, CiU i CUP, una moció presentada unilateralment per aquesta última formació -que no participa de Decidim!- per tal que l’ajuntament aprovés el seu suport a la iniciativa de la consulta. El problema és que la pregunta no serà la d’Arenys sinó una altra, concretament aquesta: 'Està vostè d'acord que els Països Catalans es constitueixin en un estat lliure, independent i democràtic?'.

Com es pot constatar hi ha dues modificacions entre Arenys i Berga. La primera fa referència a que la independència es demana per el conjunt de la nació: els Països Catalans; i la segona que a Berga s’exclou la menció a la Unió Europea. Crec que és un error.

Primer, crec un error la modificació del terme "Catalunya" per el de "Països Catalans". Crec que és un error perquè no ens fa avançar en guanyar complicitats i adhesions a la causa de la llibertat. Considero que els Països Catalans és la meva nació, però de la mateixa manera que defenso la unitat dels Països Catalans crec que els diferents territoris tenen processos d’emancipació diferents. A més a més que, en la meva opinió, serà més factible que algú provenint de l’òrbita socialista, d’Iniciativa o de Convergència votin a favor de la independència de Catalunya que no dels Països Catalans.
També crec que és un error perquè una de les gràcies de les consultes és que a tot arreu es pregunti la mateixa pregunta, altrament sí que això seria una bufonada, ja que si cada poble pregunta una cosa diferent, la veritat no hi trobo la utilitat. Si es vol que les consultes tinguin valor polític, el que s’ha d’aconseguir és que a tot arreu es faci la mateixa pregunta. Per tant s’hauria d’anar en compte a l’hora d’acceptar aquestes esmenes per part de l’essencialisme inútil i utòpic que a falta d’una visió més enllà dels seus somnis, l’únic que intenta és poder anar a dormir content de sentir-se el més pur dels esclaus.

Segon, és un altre error eliminar l’esment a la Unió Europea. Sí Catalunya és independent què farà segons l’essencialisme? Entrarà a la Unió Europea o voldrà ser com la Suïssa del sud del continent fora de la Unió? O millor encara, farà una aliança internacional amb Cuba, l’Iran i Veneçuela?
Actualment el moviment independentista té més possibilitats de realitzar-se que als anys trenta entre d’altres perquè existeix la Unió Europea. La Catalunya lliure i independent necessitarà la Unió Europea tant com avui dia la necessiten Alemanya, França o Holanda.

En resum, en les properes consultes que s’aprovin seria un error seguir l’exemple de Berga ja que ens allunya de la majoria necessària i ens aboca a una minoria essencialista i pretesament purista que ens condueix al fracàs.

5 comentaris:

Eduard ha dit...

Hi estic molt d'acord.
I crec que si algun dia arribem a ser Països Catalans independents, ha de ser com a confederació, i que en formi part qui vulgui.

Albrock ha dit...

Totalment d'acord. CiU o Esquerra haurien d'haver esmenat aquesta part també.

Andrew ha dit...

El paper d'ERC vist des d'Arenys...
http://politica.e-noticies.cat/els-derc-son-uns-parasits-i-uns-aprofitats-32758.html

Pere Sàbat ha dit...

Eduard i Àlex,

Coincidim -Àlex això em preocupa i molt...-

Andreu,

Mira sobre aquestes declaracions un parell de coses:

1. Les trobo lamentables i fora de lloc.
2. No fa més que demostrar que és gent essencialista i que es mou des d'un purisme que l'únic que farà serà perllongar encara més l'estada del país a Esapnya.
3. Una pregunta, Si la CUP tingués 180 alcaldies, 2000 regidors i presència a quasi 600 ajuntaments, no intentaria que a tots ells es fessin les consultes?

Per tant menys tonteries i més feina i més unitat.

I en quan al paper del PP a Arenys una cosa: Bé, cap, més que res perquè no hi té representació.

Andrew ha dit...

M'encanta el sensacionalisme e-notícies.
El teu últim comentari també ple de sensacionalisme m'agrada.

El problema del PP és que per molts municipis de Catalunya té el mateix suport que ERC dins l'àrea metropolitana.