12 d’octubre del 2009

Les 6 Diferències


Avui per els espanyols és la Festa Nacional, el dia en què commemoren que es va començar a forjar el seu Imperi "donde nunca se pone el sol" al so de les espases i al repic de la sang indígena basada. Avui doncs, i com diu el tòpic, no hi ha res a celebrar.

Cada poble celebra el seu dia nacional com més li plau, i si els espanyols ho volen celebrar tot commemorant "el dia de la raza" doncs endavant. Tot i això, avui veient les imatges del telenoticies per la televisió, he recordat de cop les imatges de la celebració de la Diada Nacional d’aquest any i no he pogut evitar somriure.

He somrigut perquè he anat establint alguna comparació entre la "Fiesta Nacional" i la Diada, i sincerament, em quedo amb l’última.

Primera diferència: el què es commemora. Catalunya commemora la pèrdua de la independència en mans dels exèrcits espanyol i francès - tot esperant el dia de la seva recuperació; Espanya celebra el dia en què va començar l’extermini més sanguinari de la història i que va donar com a fruit un dels majors imperis de tots els temps.
Lligada a aquesta una altra: "La Fiesta" va ser institucionalitzada per una dictadura feixista; la Diada es va començar a celebrar - juntament amb les flors a l’estàtua de Casanova - a partir de la iniciativa popular, que de la mateixa manera que l’himne nacional, va acabar desembocant en la seva institucionalització.
Tercera, la Diada reforça el nacionalisme cívic de Catalunya en totes les seves matisacions des de l’utòpic federalisme fins a l’independentisme; la Fiesta, en canvi, reforça el nacionalcatolisisme excloent i feixista que es reactiva per aquesta data, tal i com es pot comprovar amb totes les concentracions ultres arreu de l’estat en què la bandera feixista és la reina del dia.
Quarta, el caràcter popular de la Diada en què s’organitzen centenars i centenars d’actes culturals i familiars entorn a aquesta data, en contraposició a l’intitucionalisme monolític de "la Fiesta de la raza".
La cinquena; a la Diada l’únic animal que hi participa és el Saura, a la Fiesta hi ha la cabra que, per més insult a aquesta espècie, els militars de la Legió l’han batejada com a "caudillo", segurament per recordar els "grans" anys de servei que el Dictador feixista va donar a aquest cos de l’exèrcit espanyol.
I última diferència. La Fiesta és el gran reflex del que és Espanya i la seva història: desfilada militar i a exercitar el múscul bèl·lic. La Diada, com a reflex de Catalunya, aposta en canvi per uns actes de clara militància cultural i popular.

En definitiva, uns s’abracen a la cultura, i uns altres a les armes.