4 d’octubre del 2009

Personatge de la setmana: Lula da Silva


Luiz Ignácio da Silva va néixer al 27 d’octubre de 1945 a Caetés, a l’estat brasiler de Pernambucano, en el si d’una família humil i sense recursos.
De jove Da Silva va treballar en diverses feines, passant des d’una tintoreria fins a mecànic o oficial d’oficina, i no va ser fins que va fer els 10 anys que va anar a escola per aprendre a llegir i a escriure.

És a partir de que s’estableix a Sao Bernardo do Campo que entra en contacte amb el món del sindicalisme. La seva carrera dins el sindicat metal·lúrgic és ràpida: elegit membre de la direcció al 1969, al 1975 és elegit president i reelegit al 1978. Amb ell al capdavant de la direcció del sindicat, els obrers tornen a ocupar els carrers de les ciutats amb vagues espectaculars i multitudinàries. És a partir de l’èxit de les mobilitzacions sindicals que apareix la idea de formar un partit polític que pugui arreplegar tots els treballadors, així doncs al 1980 Luiz Ignácio és un dels fundadors del PT, el Partido dos Trabalhadores.

Com a dirigent del PT Luiz Ignácio es presenta a diputat provincial al 1986 i és elegit amb rècord de vots. En aquestes eleccions ja ha afegit al seu nom el sobrenom de "Lula", essent així Luiz Ignácio Lula da Silva.
Les seva activitat política però segueix i al 1989 es presenta a la Presidència del Brasil, però cau derrotat per Fernando Collor de Melo, en unes eleccions que han estat sempre tenyides per la sospita generalitzada de frau electoral per evitar que el líder de l’esquerra brasilera arribés al Palau de Brasília.
Lula da Silva però desprès d’aquesta primera temptativa d’arribar a la presidència, continua. Així que ho torna a provar al 1994, però altre cop es queda a les portes davant del líder del centre-esquerra Fernando Henrique Cardoso. Al 1998 Cardoso és reelegit, també per davant de Lula.
És però al 2002 quan el moment del canvi arriba. És al 2002 quan arriba el moment de Lula da Silva. Lula a les presidencials arrasa amb el 61% dels vots i amb el rècord de vots de la història amb més de 52 milions de sufragis. Una de les frases més recordades de l’acte de possessió com a President, Lula va dir que "E eu, que durante tantas vezes fui acusado de não ter um diploma superior, ganho o meu primeiro diploma, o diploma de presidente da República do meu país."

Lula da Silva inicia el seu mandat amb la bandera del canvi, un canvi que tot i les grans expectatives, comença a donar fruits. Gràcies a l’èxit d’aquest canvi, Lula aconsegueix al 2006 la reelecció per un segona mandat.
En el seu mandat Lula da Silva ha aconseguit que el Brasil mantingui un creixement econòmic elevat, gran èxit i més en temps de crisi; ha aconseguit reduir la pobresa i la desigualtat i ha fet de les polítiques socials la seva màxima actuació en el govern.

Però Lula da Silva també passarà a la història com aquell President que va posar Brasil al mapa. Amb Lula i amb el prestigi internacional que s’ha guanyat, Brasil ha aconseguit ser l’organitzador de dos esdeveniments esportius de primera. Al 2014 serà la seu del Mundial de futbol, i des de divendres, també serà qui acollirà la celebració dels Jocs Olímpics del 2016.

Lula, aquell que no tenia estudis i que acabarà sent el millor President de la República del Brasil.

3 comentaris:

Eduard ha dit...

Això de president sense diploma, me'n recorda un que tenim bastant més a prop.
Però que em temo que no passarà a la història com un dels millors, precisament.

DON FRANCISCO FRANCO BAHAMONDE ha dit...

Eres un imbécil, tu lugar está allá donde deben ir los rojos o los separatistas como el aragonés de José Luis Carod...

ARRIBA ESPAÑA !!!!!!!!!!

Abajo los rojos manipuladores.
Que suerte has tenido de vivir en esta época de vicio y de leyes judeomasónicas.

Pere Sàbat ha dit...

Eduard,

Sí, llàstima que Montilla no és Lula...