21 de novembre del 2008

Vegueria i partits


La setmana passada ens felicitàvem tots per l’aprovació de l’àmbit de planificació territorial del Penedès per part del Govern de la nació, una aprovació que ha de ser el primer pas per aconseguir, durant la propera legislatura, l’objectiu final que no és altre de què el Penedès sigui una Vegueria.

No ha passat ni una setmana que els partits que no van poder participar de l’aprovació, ja han mostrat el seu escepticisme respecte a l’acord de govern, però bé, és legítim intentar deformar la realitat per motius electoralistes i partidaris i no pas en pro de l’interès del país o del territori.

Les baixeses morals i polítiques de certs partits però no és l’objectiu de l’escrit d’avui. L’objectiu d’avui és la de veure com els diferents partits polítics, tan els que estan en contra de la Vegueria del Penedès com dels que hi estan a favor, distribueixen les comarques que conformen la Vegueria Penedès, perquè en definitiva, l’organització interna de cada formació dóna moltes pistes sobre el compromís i sinceritat de cada partit de cara la lluita que el Penedès ha iniciat.

Comencem.

El PSC-PSOE és el més anti vegueria Penedès, ja que d’instaurar-se, perdria poder ja que el territori que avarca la Diputació de Barcelona, i futura vegueria, es veuria reduït. El PSC-PSOE distribueix les comarques del Penedès en tres divisions territorials: Federació Anoia; Federació Alt Penedès-Garraf; i Federació Camp de Tarragona.
Tres divisions que demostren l’esquarterament del territori i demostren la nul·la voluntat d’unir els territoris.

Seguim amb el principal partit de l’oposició i que últimament s’ha mostrat a favor de la Vegueria, tot i que el 1995 va votar-hi en contra.
CDC com els socialistes també divideixen el territori del Penedès amb tres federacions diferenciades. L’Alt Penedès i l’Anoia es troben a la Federació de Comarques Centrals; la del Garraf a la de Comarques de Barcelona; i el Baix Penedès al Camp de Tarragona.

Continuem amb els partits de dretes del Parlament.
El PP, fent un gest de coherència política, adapta el seu organigrama al de les províncies espanyoles, i per tant també divideix el Penedès, però a diferència de convergents i socialistes, només ho fa en dues parts. Anoia, Alt Penedès i Garraf a la província de Barcelona; i el Baix Penedès a la de Tarragona.

Iniciativa és el partit que més s’avança als esdeveniments, prova d’això és que ja ha adaptat la seva divisió territorial interna a les futures Vegueries. Iniciativa doncs ha adaptat el mapa territorial tal i com el va plantejar al 1995 l’informe que Miquel Roca va elaborar i que instruïa en 7 el nombre de vegueries. Set, i per tant la del Penedès no hi és present.
IcV de la mateixa manera que socialistes i convergents divideix el Penedès en tres territoris. Alt Penedès i Garraf a la vegueria de Barcelona; el Baix Penedès a la del Camp de Tarragona; i l’Anoia a la de Comarques Centrals.

Per últim queda Esquerra. Esquerra divideix el territori de la futura vegueria en dues parts. Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf, que conformen la Federació Penedès, i l’Anoia que forma part de la Catalunya Central.
Per poder corregir aquest error, Esquerra va constituir la setmana passada el Consell Municipal de la Vegueria, on els regidors de la Vegueria Penedès es constituirien en Assemblea per poder plantejar accions conjuntes i començar a treballar en clau de Vegueria.

Aquí acaba el resum de les estructures internes dels partits polítics, unes estructures on tots els partits haurien de fer canvis si de veritat creuen en la Vegueria Penedès. Tot i aquesta constatació no ho és menys la que és evident. Hi ha partits que passen olímpicament de la unitat territorial del Penedès i ni posen en la mateixa federació els territoris històrics del Penedès (Alt, Baix i Garraf) com per exemple el PSC-PSOE, Convergència, el PP i Iniciativa. Només hi ha un partit que englobi dins una mateixa federació els territoris anomenats: Esquerra.

Abans de criticar, que cadascú endreci casa seva, i com deia aquell, fets i no paraules.

2 comentaris:

Toni Jover ha dit...

Merci x fer-me cas, Pere ;-)

Pere Sàbat ha dit...

Toni,

Només faltaria! jejeje