1 de març del 2010

Un Pas Més


Segona onda de consultes finalitzada. Ahir més d’un 21% de la població amb dret a vot va anar a votar sobre la independència de Catalunya. Un èxit. Podria ser més diuen alguns. Sí, sempre pot ser més, i també hagués estat desitjable. Ara bé, que l’arbre no ens impedeixi veure el bosc. Amb les consultes d’ahir un total del 25% dels ciutadans de les poblacions que han celebrat consultes des d’Arenys ja han participat en els referèndums.

Els detractors de les consultes afirmen que en la jornada del 28F s’ha baixat en participació. La veritat és que no es pot estar més equivocat. Com pot baixar la participació si les consultes es feien en pobles diferents? Va tornar a votar l’Arboç? Va tornar a votar Vic? Oi que no? Doncs la participació en cap cas va baixar, va ser diferent o és que en unes eleccions normals si a Vilafranca s’obté un 67% de participació i a El Vendrell un 68% es diu que a Vilafranca la participació ha baixat un punt?

Realment els arguments dels unionistes cada cop són més suats i simples. Normal si es té en compte l’elevat grau de mobilització que la societat ha demostrat en aquestes consultes. Cal no oblidar que a diferència d’Arenys o del 13D, aquest cop no han ajudat a la mobilització ni Fiscals Generals de l’Estat, ni jutges falangistes ni la Falange ni tan sols la caverna mediàtica que es van apuntar amb aquella alegria de la meseta a tirar tot d’improperis en contra de les passades jornades. Aquest cop res d’això ha pogut provocar un efecte crida a les urnes, i per tant, la mobilització ha sigut únicament proactiva. És un gran èxit.
Un altre dels arguments que no es cansen de repetir és que les consultes només interessen als independentistes, la veritat però és que no és exactament així. No és així perquè, tot i que els més interessats a votar són els del Sí, si l’afirmació fos certa no es podria explicar el 18% de No de Cardona, i perquè tot i que és molt minoritari, el No sempre és present a les votacions.

La jornada d’ahir va ser molt, molt positiva i serà un esglaó més que el moviment haurà escalat tot esperant el referèndum real per poder decidir si volem que Catalunya sigui un estat lliure. Les consultes continuen donant el valor del vot, és a dir, que continuen sent la medicina perfecta per aquells que tenen por i que creuen que votar a favor de la independència és impossible. Amb les consultes es demostra que és fals. Ni Espanya ens traurà els tancs ni enviarà l’exèrcit a tancar les urnes.

Segona onada de consultes finalitzada. Ara cap a la tercera del 25 d’Abril on el moviment independentista haurà de tornar a demostrar que creix, que és fort i que pot ser una alternativa real. I com sempre, recordar que la independència nom és, sí només, depèn de nosaltres.

2 comentaris:

Albrock ha dit...

Això de les "onades" de les consultes és una tonteria, a cada onada, menys interès. I, Pedro, no m'intentis dir que la participació ha estat tot un èxit i tal... De fet, hauria d'haver estat molt superior aquest cop ja que els municipis que votaven eren majoritàriament més petits que els de l'anterior onada.
Les consultes populars serien una bona idea si es concentressin totes en un dia. Això de les onades és absurd, i els mitjans ho ignoren fins l'últim moment (i cada cop ho ignoraran més perquè quan es repeteixen les coses l'interès informatiu es va perdent). De fet, jo em vaig adonar ahir que a Palafrugell es va votar... (va ser el poble amb menys participació de tots, també...).

Pere Sàbat ha dit...

Àlex,

Que tu no sabessis que al "teu" poble feien la consulta no em sorprèn i en cap cas es pot extrapolar, i no et justifiquis pq el poble amb menys participació va ser El Vendrell.

Les onades són positives, i tot i el boicot informatiu més d'un 21% de la població ha votat: un èxit.
Les pròximes onades comptaran amb capitals de província i de comarca com Girona, Reus, Figueres.... això serà un gran sal endavant.