26 de gener del 2009

Junqueras, candidat a Europa


Finalment ja hi ha confirmades totes les candidatures dels partits catalans per les eleccions europees del 7 de juny, l’última a confirmar ha estat la d’Oriol Junqueras que encapçalarà la llista d’Esquerra al Parlament Europeu.

Sobre els candidats catalans a Europa caldria dir un parell de coses, primera, per primer cop tres dels sis candidats dels partits que són presents al Parlament català seran, amb més o menys mesura, independentistes, ja que per Ic-V Raül Romeva repetirà com a cap de cartell, un Romeva que a l’última assemblea d’Ic-V va defensar una esmena de caràcter independentista. Per altra banda, evidentment Esquerra, com sempre, presenta un candidat solvent i declaradament independentista. Finalment a CiU, han optat per Ramon Tremosa, un candidat que va votar que No a la Constitució europea, i també No a l’Estatut Mas-Zp. Sobre Tremosa un petit comentari, fent ús del què se suposa que ha de fer un dirigent de CiU quan viatge a Madrid, Tremosa en una entrevista a l’ABC ha afirmat que ell mai ha escrit "independència", i no ho dic jo perquè sóc un sectari, sinó que també ho ha publicat el molt independent singular-digital. Per tant, tota aquella gent que hagi pogut sentir-se neta perquè per fi podrà votar a un independentista i CiU alhora, és molt recomanable no oblidar aquesta frase del candidat unióvergent.

Bé, així doncs per primer cop, majoria independentista als cartells electorals, la diferència doncs, serà per una banda el bagatge de defensa nacional i per l’altra el model de país de cada partit.

En segon lloc, a tall de petit comentari, resulta divertit que sigui a les europees on tan CiU i Ic-V presentin candidats independentistes, i en canvi a les eleccions catalanes no ho facin i presentin per una banda a un "no sap no contesta" i per una altra a un serbi declarat. Sembla doncs que Europa és un mar de proves per "captar" cap on bufa el vent per d’aquesta manera anar introduint el discurs en àmbit català. Esperem que els vents ens siguin favorables.

Pel que respecta a l’últim candidat a ser confirmat, Oriol Junqueras, elogiar primer de tot el personatge. Junqueras és una d’aquelles persones que quan la sents parlar et fa partícip del que ell diu, és un d’aquests tocats per una vareta màgica, capaços d’emocionar amb la paraula. A més Junqueras és un patriota de veritat, una persona que ho donaria tot el país i per la seva gent, així que a primer nivell, una elecció d’allò més encertada.

Pel que fa a temes més electorals, l’elecció de Junqueras també crec que ha sigut un encert. Junqueras és un perfil definit, tothom sap què és i no necessita reinvencions de laboratori per ser creïble, Junqueras a més, no li cal amagar res.
Junqueras és el perfil que segurament millor podrà afrontar la dura prova del 7 de juny, ja que és netament independentista i a més és independent, ara que es veu que es porta. El candidat republicà també sembla, a priori, un perfil que podrà frenar un cert descens electoral cap a posicions més moderades del catalanisme però que últimament s’han erigit com a grans salvadores del "bon govern".

En definitiva, és positiu que per primer cop, a més del candidat d’Esquerra, hi hagi algun cap de llista que hagi mostrat alguna sensibilitat cap a l’independentisme, fet que ha de possibilitar que aquesta estratègia vagi esdevenint majoritària al si de la societat catalana. El 7 de Juny, el primer pas.

1 comentari:

Andrew ha dit...

Del senyor Ramon Tremosa, en podria fer una valoració a hores d'ara ja que he llegit i n'he escoltat parlar bastant sobre la seva persona.
En canvi, Junqueras m'és un candidat bastant desconegut a aquestes alçades.

Crec que, a pesar de presentar ERC un candidat veritablement independentista, no aconseguirà retenir la fuga de vots d'ERC cap a CiU.
El discurs del Tremosa i l'aposta sobiranista de la Casa Gran pot decantar un vot descontent dels sectors crítics d'ERC envers Ramon Tremosa. Serien aquells votants que farts del tripartit i de la contínua pèrdua de vots i d'identitat d'ERC, apostarien per una alternativa altament sobiranista com la de Ramon Tremosa.

Com et vaig informar, aquest cap de setmana intentaré veure l'entrevista dels Matins a Tremosa i la de l'Hora Q al Junqueras.
Un cop les vegi i analitzi, et podré fer un comentari més acurat i precís sobre ambdós candidats.