20 de gener del 2012

Us Imagineu?

“Fraga condemnat a 15 anys de presó per crims contra la humanitat”. Us imagineu un titular així a tota portada a La Vanguardia? Us imagineu que resultés que Espanya afrontés el seu passat de cara i acceptés que durant 40 anys hi va haver una dictadura feixista? Us imagineu que el Govern espanyol demanés perdó als milers i milers de represaliats per la dictadura o que el Rei Juan Carlos I fos recusat per la seva col·laboració amb el règim de Franco? O fins i tot que el Partit Popular condemnés, 30 anys després, el franquisme? Us imagineu? Si ho feu serà precisament això, imaginació perquè la realitat és tota la contrària.

Espanya no accepta el seu passat i és incapaç d’afrontar la col·laboració dels seus dirigents amb el franquisme. Espanya és un tabú. Fraga potser va ser pare de la Constitució (i per això és com és) però també va ser fill de Franco i va acceptar, validar i aplaudir sentències de mort. Joan Tardà ho va dir al Congrés: Fraga té les mans tacades de sang. I aquestes taques han restat immunes al pas del temps. Fraga no ha pagat pels seus crims i amb ell la democràcia espanyola demostra una vegada més les seves imperfeccions i falsedats.

Però Espanya és com és i tots (del PP al PSOE passant per CIU) han aplaudit amb les orelles “els serveis prestats a l’estat” de tant il·lustre “demòcrata”. Us imagineu? No, volem deixar d’imaginar.

Article publicat al 3 de Vuit (20-1-2012)