6 de maig del 2008

Les cartes sobre la taula

Ahir totes la candidatures que aspiren a liderar Esquerra Republicana a partir de les primàries i del congrés del juny van fer oficials el nombre de firmes que avalen la seva candidatura.

La candidatura que més avals ha aconseguit és la de Gent d’Esquerra que encapçala Joan Puigercós i que té a Joan Ridao com a candidat a Secretari General. Gent d’Esquerra ha aconseguit al voltant de 2,200 signatures a favor d’aquesta opció, realment una acció de força que marca més o menys cap on van els tirs en la conclave republicana.
Puigcercós està recollint els fruits de molts anys de contacte amb el territori i sobretot de tenir tota una xarxa de quadres intermitjos que s’han involucrat molt amb la seva candidatura. De cara al 7 de Juny, crec que Puigcerós guanyarà les primàries a la Presidència i que ho farà amb un nombre de vots bastant més elevat que dels avals presentats, en canvi crec que Ridao no tindrà gaires més vots que aquests 2,200 que l’han avalat.

En segon lloc es col·loca Esquerra Independentista que té com a candidat a President Jaume Renyer i com a candidat a Secretari General a Uriel Bertran i que han aconseguit al voltant de 1000 firmes d’avals. EI ha aconseguit situar a Uriel Bertran amb 934 firmes com a segon candidat a Secretari General.
Amb aquest suport Uriel Bertran se situa com el candidat més capacitat per poder disputar la secretaria general a Joan Ridao.
Esquerra Independentista tot i els auguris interessats d’algú ha aconseguit les firmes i a més ho ha fet folgadament, fent un cop de puny sobre la taula i dient clarament que hi ha gent que vol canvis i que no es conforma amb petites operacions d’estètica, oferint un projecte clar, engrescador i modern.

En tercera posició hi ha el Reagrupament.Cat que presenta Joan Carretero i Rut Carandell.
RCat partia d’una posció de sortida com els abanderats del canvi, però els avals els han deixat per sota d’EI ja que cap dels dos candidats superen el líder d’Esquerra Independentista.
RCat, i crec que tenen raó, tindrà vot ocult o si més no vot que no s’ha volgut comprometre avalant la candidatura, per tant faria bé tothom de no menysprear al corrent crític ja que podria ser que algú s’emportés alguna sorpresa.

Un darrer lloc se situa ERC Futur, la candidatura avalada per Josep-Lluís Carod-Rovira i que encapçalen Ernest Benach i Rafel Niubó.
ERC Futur tot i que partia com a candidatura capaç de disputar a Gent d’Esquerra el liderat del partit, en una clara voluntat de bipolaritzar les primàries, només ha presentat 764 signatures per cada candidat tot i que afirmen que en tenen 1480, però que no les presenten fan per protegir la identitat dels signants de cara a unes suposades llistes negres.
El fet de presentar la meitat de les firmes teòricament aconseguides fa una mica de pudor.
La veritat és que la gent de ERC Futur han de ser molt males persones perquè han condemnat al Gulag més de 250 persones! Aquestes 250, 257 concretament, són les firmes de més que han presentat de les estrictament necessàries. Com han pogut enviar a aquestes persones a una morta tant segura i dolorosa?

La veritat és que crec que ERC Futur no ha aconseguit més firmes i s’amaguen darrera d’aquesta ombra de la por a Calàbria per tal de disfressar el seu fracàs. És més, ERC Futur està duent a terme una campanya en negatiu plena de desqualificacions i de llançament continu d’atacs contra la transparència i l’honorabilitat de certs companys de partit. ERC Futur hauria de saber que les campanyes en negatiu normalment s’acaben girant en contra.

Ara només s’haurà d’esperar la validació de les signatures, i desprès, començarà la campanya.