23 de juliol del 2008

Obama, Cap al centre

Les eleccions americanes degut al complex sistema de tria de candidats tenen el seu tempo, tenen diverses fases.
Primerament ha de passar la fase de primàries per tal d’escollir el candidat de cada partit. Aquesta fase es caracteritza per captar el vot dels convençuts, per tant, del sector més compromès amb el partit en qüestió. Les primàries que s’han produït aquest 2008 en són un clar exemple, ja que per exemple Obama no hagués pogut guanyar sense el suport dels sindicats i John McCain no seria el candidat republicà sense els neocons.
És cert que tant Obama com McCain, en principi no comptaven amb les bosses de vots més clàssiques dels seus dos partits, però és veritat que a mesura que han anat avançant les primàries han vist com cada cop els votants "tipus" anaven cap a la seva candidatura en depriment de les dels seus rivals.

Les primàries, dèiem, es caracteritzen per un discurs que acontenti a les bases pròpies, al votant demòcrata per excel·lència o el típic votant republicà, un cop però es té clar qui serà el candidat a les Presidencials, les propostes més agosarades, passen en un segon terme i apareixen matisos, puntualitzacions i en algun cas fins i tot, la retirada de la proposta. La raó? Guanyar al novembre.

El problema és quan la gent s’adona que el procés d’aproximació al centre és massa fulgurant i ràpid, llavors es produeix un petit contratemps en la campanya, ja que als ulls de la població (dels vots) el candidat perd certa credibilitat amb la conseqüent baixada en els sondejos. Això és el que li ha passat a Obama durant l’últim mes.

Obama va aconseguir la nominació demòcrata abanderant el discurs del canvi, Obama va aconseguir la nominació sent l’exponent de la regeneració democràtica als Estats Units, Obama va vèncer, però també va convèncer. I ho va fer amb el "Yes, We Can" tant famós i repetit, ho va fer demostrant que una altra manera de fer era possible a la Casa Blanca. Això era així mentre la competició era en les files demòcrates, ara la cursa és a nivell nacional, ara la cursa és en veure qui pot captar més gent "nova" a les seves files, i per fer-ho possible, cal moderar el discurs.

Barack Obama es proposava reunir sense prèvies condicions amb el President de l’Iran, Obama pretenia trobar-se amb Rubén Castro, Barack Obama volia retirar ràpidament les tropes a l’Iraq i tornar-les a casa, Barack Obama estava en contra de la pena de mort… Obama feia un discurs encarat a les bases demòcrates.
Ara Obama ja posa condicions per reunir-se amb l’Iran, ara Obama ja no té clar si es reunirà amb Castro, ara Obama vol retirar les tropes però per fer-les anar a l’Afganistan, ara Obama està a favor de la pena de mort….

Obama en definitiva està descobrint que no és possible guanyar unes eleccions presidencials amb el mateix discurs de les primàries. Obama està descobrint, com tots els candidats presidencials han fet, fan i faran, que per guanyar les presidencials s’ha de fer un discurs moderat, centrat, Obama està descobrint que el seu electorat potencial ja no només són els joves, els homes blancs, els negres i els més adinerats, sinó que ara el seu electorat potencial ha de ser tot americà que pugui votar en les eleccions, és per això que el seu discurs ha de ser homologable a qualsevol d’ells.

La campanya demòcrata gira al centre, tot sigui per guanyar.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Fet que demostra els girs que ve donant l'Obama sense sentit durant tota la campanya. Obama és un candidat venedor de fum i populista, però això ja ho sabíem des de fa temps. Ara, se li ha ajuntat un gran problema que és el de assentar-se a parlar amb gent tan denigrant com un Raúl Castro o un Chávez. De pas, podria anar a buscar al Bin Laden a les muntanyes d'Afganistan i prendre's una copa amb ell.
McCain serà segurament el guanyador si sap jugar les seves cartes que són les de mostrar-se com algú proper, el iaio simpàtic i afable que es fa agradable a ulls de la gent.
I després, l'Obama, els pastors i les seves incoherències d'un dia per l'altre faran la resta.

Com deia Mister Bastardas, si els demòcrates no saben guanyar aquestes eleccions després del desprestigi que pateixen els republicans entre la població, que s'ho vagin mirant perquè no tornaran a guanyar en molts anys.

Pere Sàbat ha dit...

Andreu,

Obama estic d'acord mostra un discurs una mica massa populista, sí, però és un discurs plenament efectiu. Obama, crec, no tindria cap problema per asseur's a parlar amb Chavez o Castro, el que passa és que per gunayar al setembre, s'ha de modrar el discurs.

Sobre el segon pargraf, totalment d'acord, si el Partit Democrata no guanya ara, li costarà tornar-ho a fer.