24 de juliol del 2008

Vilafranca, un any després


Ara fa una mica més d’un any es van celebrar eleccions municipals al país. Aquestes eleccions van marcar una nova radiografia municipalista del país, en aquestes eleccions es van començar a marcar certes tendències que les successives eleccions han acabat d’estabilitzar.

No pretenc intentar parlar sobre les tendències que han acabat d’agreujar-se desprès d’aquella elecció, ja que el resultat és prou conegut. No, del que vull parlar és de Vilafranca.

Vilafranca desprès de les eleccions va quedar en mans del PSC, un PSC que toca Vilafranca des de fa més de 27 anys, un PSC que toca Vilafranca des de les primeres eleccions democràtiques.
Els resultats de les eleccions va deixar a l’alcalde "dedazo" en una posició molt compromesa ja que perdia dos regidors i es quedava a tres de la majoria absoluta. Per altra banda CiU, que va capitalitzar el vot com a alternativa de govern, també es quedava a tres de la majoria. Completaven l’arc municipal la Cup amb 2 regidors, el PP amb un, Esquerra també amb un, i IC-V que entrava per primer cop també amb un representant.

Davant d’aquesta composició hi havia diverses possibilitats. Per una banda la possibilitat d’un govern d’esquerres composat per el PSC, Cup, Esquerra i IC-V. Evidentment la possibilitat "esquerranosa" va quedar descartada. Una altra, era la possibilitat "sobirnaista" amb CiU(sic), Cup i Esquerra.
La veritat és que cap d’aquests escenaris es va acabar de concretar, i el PSC amb majoria relativa va poder governar investint alcalde a Marcel Esteve.

D’això ja en fa més d’un any, i ara és hora de pensar.

El govern en el primer any va poder tirar endavant els pressupostos gràcies els vots d’Esquerra i IC-V. El perquè d’aquests suports no és coincident entre les dues formacions. Esquerra va portar una llista de diversos punts per poder aprovar els pressupostos, una agenda realment ambiciosa. Gràcies a aquest acord de pressupostos s’han engegat diverses accions que sens dubte seran positives per la població de Vilafranca, com per exemple els llibres de text, que tot i tirar per un vessant una mica massa liberal, és un gran avenç per als vilafranquins i vilafranquines, que tot i les conxorxes i boicots per part d’algú, podran gaudir.

Aquest podria ser el punt àlgid de l’any, perquè tota la resta més aviat fa pena. El govern actua com si majoria absoluta tingués, amaga informació i quan no, enganya, i és clar, així no es juga. El govern no executa les mocions que aprova el Ple, el govern viu en un núvol i no veu que la gent li està girant l’esquena. El govern està cavant la seva pròpia marxa a l’oposició.

Davant d’aquest govern mediocre que Vilafranca té, la pregunta és què proposa l’oposició per millorar? Aquest és un gran problema, perquè encara no es té una imatge clara del què vol fer. Convergència té 8 regidors i per tant, és qui ha d’agafar la iniciativa del canvi, però un canvi de veritat. No val un canvi d’alcalde i llestos, perquè això no seria un canvi, seria un pedaç.
CiU no té clara l’alternativa, tal i com demostra la brillant entrevista que el company Guillem Carol li va fer al cap de CiU a Vilafranca on va ser incapaç de dibuixar la Vilafranca que ell vol.

CiU ha de definir el canvi de model que vol per Vilafranca, CiU té aquesta oportunitat i prou. Tot i així, CiU no té la clau del canvi. La clau la tenen dos regidors que últimament no fan res més que salvar el govern del PSC.

Vilafranca necessita un canvi, però de quin canvi parlem?

4 comentaris:

Anònim ha dit...

M'han dit unes vegades, els amics de vilafranca, que el govern es una mica de merda. No sé i no puc comentar molt perquè no sóc d'allà.

M'agrada molt llegir les coses que escriuer a la teva pàgina. M'encanten els politics i les coses politiques en general.

Una abraçada.

Anònim ha dit...

Home, gràcies per això de brillant

Anònim ha dit...

A veure, socialistes... què en puc dir d'ells que ja no n'hàgim parlat?
Pel que vaig veient últimament tots els socialistes tenen un tret comú, que és el de no fer res i si fan, ho fan malament. Per tant, amb aquesta gent, es compleix aquella dita que diu que "es peor el remedio que la enfermedad".

Sobre Vilafranca:
Engegeu-lo al PSC a l'oposició si està fent-ho tan malament per Vilafranca. CiU,PP, ERC, ICV... sou suficients per tal de fer un canvi, un canvi per la vostra ciutat més enllà de visions nacionals d'aquí o d'allà. El que ara importa és Vilafranca no?
Ja m'agradaria que a la meva ciutat pugués haver-hi aires de canvi com a Vilafranca, però per desgràcia de tots, estem en ple cinturó roig.

Pere Sàbat ha dit...

Lluc,

Gràcies pels comentaris sobre el bloc.

Guillem,

Al Cèsar el que és del Cèsar.

Andreu,

El canvi depen de la CUP, i ja se sap el què passa quan això succeeix: + PSC.