20 de febrer del 2010

Dins la Unió Europea


Ahir es va presentar un informe dirigit per el professor de Dret Constitucional de la Universitat d’Stanfrod Antoni Abad que sota el títol de “Catalunya independent al si de la Unió Europea” aposta perquè en el moment en què el SÍ guanyi en un referèndum, Catalunya quedarà admesa de manera immediata al si de la Unió Europea.

Un dels arguments que més utilitzen els contraris a la independència és que en cas de consumar-se Catalunya quedaria fora d’Europa i n’hauria de negociar l’adhesió. En un món globalitzat i on Europa juga un paper fonamental és evident de què si la Catalunya independent quedés fora de la Unió Europea seria un fet que posaria molts impediments al nou estat i a la mateixa idea d’aconseguir-lo. A més, actualment no hi pot haver cap plantejament seriós d’emancipació nacional que no passi per ser presents a la Unió Europea, ja que defensar el contrari significa demanar el fracàs del moviment abans i tot de començar. La Unió Europea és l’element que ens permetrà ser independents, per tant, negar-la significa fracassar.

En l’estudi presentat ahir pel Cercle d’Estudis Sobirnaistes, es va fer referència a que l’amenaça d’una exclusió de Catalunya un cop lliure és falsa i que tan sols és utilitzada per intentar atemorir als catalans a l’hora d’abraçar l’independentisme com a horitzó i objectiu nacional.
L’estudi deixa clar que en base a la jurisprudència i al buit legal que hi ha actualment en l’àmbit de les secessions Catalunya i el territori restant d’Espanya formaran part directament de la UE, sobretot perquè ja en són part.

En el procés d’independència serà clau desactivar les trampes que els unionistes intentaran posar al camí, un d’ells és i serà la por a una no admissió a la Unió Europea. És llavors quan estudis com el del Cercle d’Estudis s’hauran de posar sobre la taula.

Cal estar preparats, perquè els unionistes tenen un estat al darrera i nosaltres, de moment, no.