14 de febrer del 2010

Personatge de la setmana: Nelson Mandela


Hi ha persones que gràcies a les accions que duen a terme esdevenen herois, mites. Gent que sap connectar amb el ciutadà perquè junts defensen una mateixa causa, i a més, aquesta defensa és duta a partir d’una dignitat i d’una ètica incontestable. Hi ha persones que saben cedir per guanyar, i precisament és aquest fet el que els fa grans.

A Catalunya tenim alguns herois i mites que s’han guanyat aquesta qualificació per la seva tasca, per exemple Jaume I el pare de la nació; el General Moragues o el President Macià. Aquest últim a més, és conegut com l’Avi. Al món, però, hi ha un altre President que també és conegut d’aquesta manera: Nelson Mandela.

Aquesta setmana s’ha commemorat el 20é aniversari de l’alliberament de la presó del líder del Congrés Nacional Africà, fet transcendental per poder arribar a la pacificació de Sud-àfrica, a la democratització i a reconciliació nacional. Mandela va posar fi a un règim totalitari, racista i xenòfob que dirigit per unes èlits blanques del tot minoritàries al país, vexava, reprimia i oprimia a la gran majoria negra del país. La fi del sistema dictatorial però no es va fer a partir de la venjança ni la rancúnia, sinó a partir de la voluntat d’arribar a un pacte. Si no hi hagués hagut la voluntat del President de Klerck, Mandela no hagués sortit de la presó, i si Mandela no hagués actuat de la manera que ho va fer, Sudáfrica difícilment hagués pogut avançar en un procés democratitzador i integrador.

Mandela va ser el primer President post-aparheid, el President de tot Sudáfrica, una tasca que en cap cas es podria considerar com a senzilla, tal i com es demostra en el llibre “El Factor Humà”.

Mandela és un símbol, no només per els ciutadans del país africà, sinó per els de tot el món.


"He luchado contra la dominación de los blancos y contra la dominación de los negros. He deseado una democracia ideal y una sociedad libre en que todas las personas vivan en armonía y con iguales oportunidades. Es un ideal con el cual quiero vivir y lograr. Pero si fuese necesario, también sería un ideal por el cual estoy dispuesto a morir".

Nelson Mandela

4 comentaris:

Andrew ha dit...

Nelson Mandela va dir que el Che Guevara era una inspiració per tota aquella persona que estima la llibertat.

Davant dites paraules sobre un assassí i mercenari, Mandela queda retratat el seu veritable tarannà...

Anònim ha dit...

Va ser molt més que això

A.

Eduard ha dit...

Andrew, d'això jo en dic agafar-se-la amb paper de fumar. Si desqualifiques una figura que ha aconseguit el que va aconseguir Mandela només per una frase desafortunada, què hauries de fer amb pràcticament tots els nostres polítics actuals, que constantment pixen fora de test amb les seves declaracions, i no hauran assolit ni una sola fita política rellevant en tota la seva vida?

Pere Sàbat ha dit...

Andreu,

Independentment del què va dir o deixar de dir Mandela, és inquestionable el seu magnific paper, fet que l'ha catapultat cap a ser una de les grans figures polítiques del segle XX.

I si tant t'agarda buscar frases, busca les de l'Aznar quan feia articles en contra de la constitució espanyola per ser massa democràtica o també els de Rajoy demanant el vot en contra.

Anonim,

Si el Che va ser molt més que això, precisament el que diu Mandela.

Eduard,

Molt d'acord, però no tampoc posaria (ni molt menys) en el mateix sac les tonteries a què se'ns té acostumants amb les frases -qualsevol- de Mandela.