17 de febrer del 2010

Llengua; Cultura; País


Fa una setmana a Vilafranca es va celebrar l’Assemblea d’Òmnium Cultural de l’Alt Penedès, on, entre altres punts, es va renovar part de la Junta amb l’entrada de quatre persones. Quatre joves que entrem a la Junta amb ganes per treballar i per fer coses pel país.

Actualment el nostre país viu moments complicats ja que depèn de com es desencadenin certs esdeveniments que estan pendents de resoldre’s el camí que seguirà el país serà un o altre. Entre tots haurem de ser capaços de decidir, de decidir quin país volem, i això s’haurà de fer enmig d’un ambient d’incertesa provocat per la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut.

Seria però un error marcar la dificultat del moment tan sols amb “Madrid” o amb la sentència de l’Estatut. Hi ha món més enllà d’això. Els catalans tenim la possibilitat d’enfortir el país per nosaltres mateixos, fent país que es deia, fent xarxa. En una època de plena globalització és més necessari que mai enfortir la consciència de poble, de ser. En un món cada cop més global i igual, la diferència és el punt d’excel·lència, allò que ens fa diferents és el que ens obre les portes. Fer poble, fer llengua, fer cultura, fer país; aquests és l’objectiu. Enfortir allò que ens fa nació, allò que ens fa diferents –ni millors ni pitjors; simplement diferents- de la resta del món. El país és ampli i divers, però tots formem un sol poble, un poble que ha de continuar sent-ne un.

Per ser poble calen punts de trobada on crear sinèrgies i complicitats, llocs on tothom sigui còmplice d’una lluita, en resum: un punt d’encontre per poder treballar tots junts en defensa del país. I precisament, Òmnium és aquest punt de trobada, un espai on tothom que estimi el país hi té un lloc. Òmnium és un espai on federalistes, autonomistes i independentistes poden trobar-se i treballar junts per millorar el país. En definitiva, Òmnium és l’espai transversal i d’unió del catalanisme, i ara més que mai necessita ser fort i potent per fer front als temps que venen, que sens dubte, seran complicats.

article publicat a l'Extra