3 de febrer del 2010

Vegueria Penedès, Més a Prop


Ja tenim Llei de Vegueries. En la reunió del Consell Executiu del Govern de la Generalitat, es va aprovar la norma que permetrà la implementació de la nova divisió territorial a Catalunya, i no és poca cosa.
Des de què l’any 1833 el Govern espanyol ens imposés el seu model provincial fet des d’una òptica centralista, allunyada de la realitat territorial i pensada en espanyol, Catalunya ha arrossegat sempre aquesta càrrega que dividia el país de manera irracional.
Durant l’època daurada del segle XX amb la Generalitat republicana es va iniciar el procés per resoldre l’error provincial, però la Guerra d’Espanya, com tantes altres coses, ho va tirar a terra. No ha estat fins ara que Catalunya ha tirat endavant una llei pròpia per fer una divisió territorial que respongui als interessos del país.

Abans d’entrar a considerar el què de la Llei, una cosa. El Govern ha estat valent. Ha estat valent perquè tirar endavant una llei d’aquestes característiques no és senzill, i és evident, de què mai dels mai’s es podrà satisfer a tothom. Com així ha estat.

La llei contempla 7 Vegueries, i per qui sàpiga comptar, això vol dir que la del Penedès no hi és. Dir una altra cosa és mentir. Però dir que el Penedès no podrà ser mai Vegueria també és mentir.
El Penedès des de fa anys que ha lluitat, i lluita, per poder ser Vegueria, la vuitena vegueria. El Penedès a través de la plataforma formada per tal iniciativa, ha aconseguit que més del 90% dels ajuntaments del territori es mostrin a favor de constituir-se com a Vegueria. Ha aconseguit que totes les patronals, que els sindicats, que centenars d’associacions i que la majoria de partits polítics apostin clarament per la Vegueria Penedès. I s’han aconseguit èxits, com per exemple el de la creació de l’àmbit funcional territorial. Ara sembla però que des de certs partits i des de certes associacions es vegi tot perdut.

No hi estic d’acord. Crec que no tot està perdut, al contrari. Avui és més possible tenir vegueria Penedès que ahir. Avui tenim la llei de vegueries que tot i no contemplar la vuitena vegueria si que conté la manera de com crear-ne de noves mitjançant un procediment relativament senzill en el cas del Penedès. Per tenir Vegueria el que cal és que 2/3 parts dels municipis del territori que representin 2/3 parts de la població demanin la creació de la Vegueria. Pot fer-ho el Penedès això? Sí. Per tant, tenir Vegueria, amb l’aprovació de la llei, depèn dels penedesencs, i prou.
Fa uns dies va córrer la brama, iniciada per alguns amb interessos poc explicats, que per crear noves vegueries caldria l’aprovació dels territoris d’on formessin part, és a dir que per crear la del Penedès caldria que el Ple de les vegueries de Barcelona, Camp de Tarragona i Central votessin a favor. Mentida. Repeteixo, amb la llei la Vegueria Penedès depèn de si el territori vol Vegueria.

Algú podria dir: però si el territori ja ha dit que vol Vegueria! És veritat, però caldria no oblidar que el govern el formen tres partits i que d’aquests només un defensa la Vegueria del Penedès i no és precisament el majoritari. I a més a més cal tenir en compte un altre aspecte molt important. En aquesta legislatura no s’aprovaran les vegueries, sinó que l’aprovació es farà la pròxima legislatura amb una llei específica per cada una d’elles. El Penedès la pròxima legislatura podrà ser Vegueria.

La llei òbviament no és perfecte, no és la que des del Penedès es voldria. Clar, qualsevol llei que no inclogui la Vegueria Penedès no és la que es voldria. Però aquesta llei el que permet és que l’objectiu sigui possible, i per fer-ho possible l’únic que cal és que nosaltres vulguem. La llei permet no només que la lluita per la Vegueria no s’acabi, sinó que sigui més possible del què mai ha estat.

2 comentaris:

Andrew ha dit...

Pere no et sembla un error la creació de les vegueries?
Ho dic en el sentit que acabaran comportant més càrrecs, més funcionariat que es traduirà en més despesa pública.
I com es finançarà dita despesa? Des de la butxaca del contribuent...

Si al final hi ha llei, tot i no estar-hi d'acord, em semblaria una barbaritat que no incloguessin la vegueria del Penedès.
Aquest poti-poti que volen fer des del govern amb el Penedès és d'escàndol.

Pere Sàbat ha dit...

Andreu,

Les Vegueries no crearan més administracions.