31 de març del 2010

El Nacionalisme dels No Nacionalistes


Ara fa una mica més d’un any es van celebrar eleccions a Euskadi, unes eleccions en què tot i que el basquisme va obtenir més vots, el nacionalconstitucionalisme encarnat per el PSOE, el PP i la UPyD de la neonacionalista Rosa Diaz van segellar un pacte que va pretenia portar la “normalitat política” a Euskadi, una normalitat il.legítima doncs el 16% de la societat basca no va poder votar per la “molt” democràtica llei de partits. Ara fa un any el PSOE va arribar a Ajuria Enea.

Un any desprès d’aquell pacte de Lizarra a la inversa, el Govern de Francisco “Patxi” López va mostrant les seves cares reals. Sí en un principi va vendre que seria un govern que defugiria el conflicte nacional i que se centraria en els temes que “interessen a la gent”, en l’economia i en el benestar social, les iniciatives dutes a terme s'entesten en desmentir aquesta voluntat.

Des d’un inici les polítiques del “gobierno vasco” han anat a aniquilar tot símbol d’identitat basc, des d’un inici les accions de López s’han centrat en espanyolitzar les institucions del País Basc. Un govern no nacionalista es gasta milions i milions en banderes “españolas” per fer-les onejar a les comissaries de la policia basca i als ajuntaments? Un govern no nacionalista modifica el programa educatiu per excloure les referències “nacionalistes” (basques) dels llibres de text? Un govern no nacionalista fa aprovar al Parlament una resolució convidant a la selecció espanyola a jugar un partit a San Mamés? Un govern no nacionalista intervé fins i tot en els mapes del temps de la Televisió Pública? Un govern no nacionalista fa una petició a la federació espanyola de ciclisme perquè la “Vuelta” passi per “la comunidad autónoma del País Vasco”? És això el que fa un govern no nacionalista?

No, això no ho fa un govern no nacionalista. Això ho fa un govern ultra nacionalista espanyol, que curiosament és el que constitueix el PSOE de Paco “Patxi” López a Euskadi.

El problema és que aquest govern s’ha constituït en contra de la majoria de la societat d’Euskadi. Al fet de tenir menys vots que els partits basquistes, s’hi suma que els nacionalistes espanyols han arribat al poder gràcies a que han exclós del sistema polític als partits de l’esquerra abertzale, uns partits que són bàsics per tal d’arribar a una solució al conflicte polític d’Euskal Herria, però és clar, no sembla que els hi importi massa això d’acabar amb el conflicte ja que d’aquesta manera podràn continuar defensant el pacte de la Santa Aliança per la normalització d’Euskadi.

El nacionalisme espanyol comet l’error de creure’s majoria quan és una minoria, una minoria que viu en una realitat paral.lela, però que tanmateix els fets els obligen a fer marxa enrrera en grans pretesos greugues com la denunciada falta d’oferta d’escoles en llengua castellana per culpa de l’adoctrinament nacionalista. Els fets però són els que són i demostren que només el 3,7% dels pares han matriculat els seus fills a escoles amb el castellà com a llengua vehicular. El govern de Paquito “Patxi” López no para de posar-se venes al ulls per no veure la realitat, una realitat com aquella que tant a Mestalla o a la Final de Copa a Barakaldo va xiular de manera estrepitosa al Rei, al Lehendakari i l’himne espanyol.