14 de maig del 2008

ETA fa el joc a Espanya

Altre cop la barbàrie ha fet acte de presència, altre cop una banda d’assassins ha estripat el nom de tot un poble, altre cop la sang ha embrutat una noble causa, altre cop uns vulgars s’han apropiat d’una lluita, altre cop han matat per res.

ETA sembla que no entengui que el món avança i que Espanya i Euskal Herria ja no són les mateixes nacions que eren durant la segona meitat del segle XX. Espanya en aquella època hi governava un règim autoritari i feixista que negava la democràcia i que feia terrorisme d’estat, davant d’aquest fet es requeria un tipus de lluita, un tipus de resistència. Ara als inicis del segle XXI, per combatre els abusos d’Espanya en contra del poble basc es requereix un altre tipus de lluita. Una lluita que ha de defugir de la violència barata pròpia d’altres temps feliçment superats. La violència per la violència, camuflada de proclames polítiques a Europa ja no la defensa ningú apart d’ETA i algun moviment d’extrema dreta, fins i tot l’IRA el referent de la lluita irlandesa per la independència i la reunificació d’Irlanda ha deixat les armes completament i encara la seva lluita per mètodes estrictament polítics.

Les declaracions dels líders polítics davant d’aquest nou atemptat no s’han fet esperar, la més significativa sens dubte ha estat la del Lendakari Juan José Ibarretxe. Ibarretxe ha dit que ETA és el principal factor que entorpeix que la nació basca camini cap a nous horitzons de llibertat i ha exigit que ETA deixi d’usar la reivindicació de la independència d’Euskal Herria com cortina de la seva acció violenta i assassina. El Lendakari, com és habitual, té raó. ETA és l’actor polític que frena més la lluita per les llibertats basques, ETA només serveix per donar cobertura al discurs anti-basc i nacionalconstitucionalista del PP i del PSOE, i ara també, de la UPD de la socialista i súper nacionalista espanyola Rosa Díaz.

ETA si de veritat vol la independència i la llibertat del seu poble, el que ha de fer és plegar. Plegar i guardar la roba, d’aquesta manera Espanya i el seu aparell político-juridic-militar no podran actuar anti-democràticament en contra de la justa i noble causa de la independència basca. ETA fa un flac favor als objectius que diu perseguir continuant una acció armada absurda en els temps actuals. L’acció armada tenia sentit en un context històric que ara ja no existeix. L’acció armada tenia un raó de ser davant d’un règim que ara, o això diuen, no existeix.

En plena democràcia, per dir-ho d’alguna manera, l’acció armada o terrorisme no té sentit d’existir. En el sistema actual la via a seguir és la via política i democràtica.
Mitjançant aquesta via és possible avançar cap a l’alliberament nacional i social dels pobles oprimits. És la democràcia la porta que hem d’obrir per la llibertat. Aquesta és la porta que s’obre en el segle XXI, la porta del segle XX ja és tancada, i ETA hauria de saber-ho, perquè sinó l’únic que està aconseguint és fer el joc als nacionalconstitucionalistes espanyols que volen un estat homogeni, unit i centralitzat, alhora que desqualifica qualsevol proposta independentista.

ETA s’ha de dissoldre, només així ajudarà al noble objectiu de la llibertat de la Nació basca.

1 comentari:

Albrock ha dit...

ETA fa temps que no existeix. El que hi ha ara són un parell d'assassins que fan un mort un cop l'any. El problema és que vosaltres i els mitjans en feu un ressò totalment innecessari. S'hauria de tractar com un assassinat qualsevol, no com un acte polític.