8 de juliol del 2008

Cansat de federalisme


Hi ha coses a la vida que cansen, a alguns socis del Barça els cansa Laporta, a dirigents de Convergència els cansa parlar de independència, a alguns els cansa la selecció espanyola, a d’altres la catalana, a alguns els cansa que es parli tant de Catalunya i d’Espanya, a alguns els cansen els Telenoticies de TV3… a mi em cansa que ens facin perdre el temps i que ens prenguin per tontos.

Avui al diari AVUI l’ex-conseller de cultura Ferran Mascarell publica un article anomenat "Federalisme Plurinacional", on a partir de cinc punts exposava el que ell creu que és la solució per Catalunya.

En el primer punt Mascarell parla sobre com el federalisme va impregnar la fundació del PSOE al segle XIX o com també va ajudar a establir les relacions entre el PSC i el mateix PSOE o fins i tot de com la idea federalista va forjar l’estat de les autonomies.
Sí les relacions entre el PSC i el PSOE s’han de batejar com a federals, doncs la veritat, aquest model de federalisme crec que més aviat seria perjudicial. En quant a la fundació del PSOE i el substrat federal d’aquest, només cal recordar la història i veure el paper galdós d’aquest partit durant la dictadura de Primo de Rivera o amb qualsevol proposta catalana d’autonomia, abans, durant i desprès de la República espanyola. Això sí, dir que l’estat de les autonomies és federal, doncs deu ser un tic del PSC, i podriem passar a anomenr-ho com a "mascarellada", perquè sí l’estat de les autonomies té flaire de sistema Federal, el FC Vilafranca té flaire d’equip de Champions!

En el segon punt Mascarell diu que en la política catalana els partits juguen amb les cartes amagades. Si n’hi ha que si, i un d’ells és precisament el seu. El PSC de projecte de futur, de projecte de país no té cap. Només té el projecte del poder, i mentre segueixin manant….doncs Sant Pere canta. S’ha dit mai per part d’algun dirigent del PSC com s’aconseguirà un estat federal i plurinacional? Ho han dit mai? No, i no ho han fet perquè no ho saben. CiU és veritat sí que amaga les cartes, mai se sap quin és el seu projecte polític més enllà del "construir nació".
Ara bé, n’hi ha que si que saben on van, què proposen i com ho faran.

En el tercer punt l’ex-conseller anuncia que el Federalisme és l’alternativa més eficient per Catalunya. Perdó? Els catalans hem estat tres anys negociant un Estatut de caire federal perquè després l’estat espanyol (PSOE i PP) ens el tiressin a la cara i el retallessin fins a fer-lo irreconeixible. Això és eficiència? Perdó però crec que es va saltar algunes classes a la universitat. Perquè això si, tot i ser del PSC té estudis.

La quarta idea en què basa la seva argumentació a favor del federalisme és que des de Catalunya mai s’ha formulat cap model alternatiu per l’estat espanyol. Mentida. Des de la Lliga Regionalista que apostava per una autonomia light, passant per Miquel Poca i acabant amb l’aposta de la "parada federal" d’Esquerra del 2004, Catalunya ha donat models alternatius per l’estat espanyol, Catalunya ha intentat fer l’esforç. Ara bé, Espanya mai no l’ha volgut fer, i així anem.

Fa un temps en algun diari es va publicar un article en què es deia que el federalisme ha estat la mentida més nefasta que ha patit Catalunya fins la del 21 de Gener del 2006. El federalisme ha estat una mentida que ha permès viure del "cuento" a diversos partits polítics durant més de 30 anys. I encara ho intenten.

Mascarell sembla que durant els últims quatre o cinc anys ha viscut en algun lloc exiliat i que no ha sabut res de res del que ha passat a Catalunya. Sembla que oblidi que s’ha intentat fer una reforma de l’Estatut de Catalunya de caire federal i que va fracassar, sembla que oblidi que tots els partits van apostar durant aquella reforma per la via federal i van fracassar, sembla que oblidi que Espanya va dir que no volia el Federalisme, sembla que oblidi que el federalisme s’ha intentat dur a la pràctica durant els últims quatre anys i que l'aposta va fracassar, i el més greu, sembla que oblidi que va ser el govern d’Espanya del PSOE i amb membres del PSC els que ho van impossibilitar.

Mascarell intenta seguir amb la mentida del federalisme per por a adonar-se de la realitat, perquè encara que tota l’argumentació de Mascarell fos certa, em podria dir com es pot establir un estat federal i plurinacional?

La veritat, estic cansat que ens prenguin per tontos i que ens facin perdre el temps amb projectes impossibles que no depenen ni dels catalans ni de les catalanes.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Només he llegit el principi del article i ja me'n he cansat, parles de les incoherències del PSC i dius que no tenen idea de país...que no sigui la teva idea de país no vol dir que no en tinguin. Per tots aquells que no ens avergonyim de sentir-nos catalans i espanyols alhora el PSC representa la nostra idea de país. perquè pensem que unir és millor que dividir la societat catalana. Respecte al federalisme jo crec que és totalment viable i en quant al que has dit del sistema de les autonomies...home no és perfercte però tampoc és un desastre (tenim competències en educació, sanitat etc). Per acabar et vull dir que no només al PSC li agrada el poder...perquè si comencem a parlar de ERC en tindriem per omplir pàgines senceres...

Pere Sàbat ha dit...

Xavi,

Quan faig referència a projecte de país em refereixo a una idea de futur per el país, a com pensen articular un possible canvi, o no, de l'estructura tant institucional com de la societat, i entenc que el PSC no articula cap nou projecte o cap possible nou horitzó, i que simplement intenta sobreviure amb amb el que es té actualment.

Dius que el federalisme és viable, no ho comperteixo, i no ho faig perquè per ser viable es necessita que el PP i el PSOE siguin federalistes, i no ho són. Per tant, considero que és totalment inviable.

El poder no té pq ser dolent, només amb poder es poden canviar les coses. Quan dic que el PSC es limita a gestionar el poder, ho dic en el sentit de gestoria que te el PSC de les institucions. Una idea completament allunyada del que crec que hauria de ser el lideratge de les institucions.

Dius que el PSC no vol separar la societat catalana, jo tampoc, però tampoc vull que la societat catalana s'enpobreixi i això és el que està passant en aquests moments per culpa de la dependència de Catalunya a Espanya.

Per últim, jo no em sento avergonyit de ser espanyol, de la mateixa que no m'avergoneixo de ser italià, més que res perquè no en sóc.

Gràcies per comentar

Anònim ha dit...

No ho se Xavi però això de sentir-te català i espanyol ensemps es molt rar, car es una contradicció et sents español quan els español l'unic q fan es trepitjar-nos.. et trepitjes a tu mateix? No puc arrivar a compendre això es imposible, mira estic farta de fer més classes en castellà que en català, farta de que quant dic quelcom bo sobre el català em diguin "Lufa" farta de que quant viatjo, i dic que sóc de Barcelona diguin español? NO! Sóc catalana només catalana, no ballo sebillanes,/ pot ser catala i ballar-les que consti) no la meva llengua no es el castella, sóc catalana vull l'independencia, per que és el que fa segles que volem els catalans, perque no vull viure on no m'estiment !

http://dulos-pelrojetta93.sosblog.com/