17 de juliol del 2008

L'Estelada al Balcó!


El tercer dimarts de cada mes se celebra a Vilafranca el Ple municipal. Normalment són terriblement avorrits i la majoria dels regidors ens obsequien amb les seves grans llargues odes i amb els seus llarguíssims grans discursos, que es podrien resumir amb no més de cinc minuts, però es clar, s’han d’aprofitar tots els minuts disponibles en antena, i ara que també es fa per televisió, el fenomen s’ha accentuat .

Més enllà d’aquest petit comentari, els Plens en principi no són allò que se’n podria dir molt entretinguts. Parlar de modificacions de pressupostos, discutir dels PAU, dels POUM, tractar sobre ordenances…. És necessari, però no entretingut.
Ara bé, els Plens de vegades s’animen, i quan ho fan llavors sí que en són d’entretinguts. L’últim Ple, precisament, va ser un d’aquests Plens estranys, rars, espectaculars.

En l’Ordre del Dia figurava en el punt número 10 una moció presentada per Esquerra, CiU i la Cup que a instàncies de la Comissió 11 de Setembre, demanava que durant el dia 10 i 11 de setembre es col·loqués en un lloc destacat la senyera estelada en motiu de la celebració del centenari d’aquest símbol que encarna com cap altre en el món el desig de llibertat.

Com era d’esperar els tres grups que presentaven la moció van argumentar a favor i van votar en conseqüència, defensant el mateix que en el seu dia es va defensar en el Ple de Vilafranca, per honorar la bandera del Tibet i d’altres, a més de què és una bandera pròpia que reflecteix les ànsies de llibertat del poble de Catalunya.
El PP, òbviament, hi va votar en contra adduint que no representava el pensar dels seus votants, al mateix temps que denunciava que l’ajuntament des de fa anys no compleix la llei espanyola de banderes que imposa que la bandera d’ocupació, aquella bandera amb la qual van matar el President Companys, onegi al balcó de l’Ajuntament democràtic de Vilafranca. La veritat és que la bandera espanyola i un ajuntament democràtic casen menys que el Manuel Mas i la Mònica Terribas, però bé Espanya inventant coses en té el cul pelat.
També hi va votar en contra el PSC, dient que ells no volien dividir la societat posant símbols no compartits, alhora esgrimint que s’estava comenten un acte d’il·legalitat al posar l’estelada al balcó. Primer de tot aclarir que l’estelada no divideix, uneix. L’estelada, a diferència d’altres banderes constitucionals, no ha iniciat cap guerra, no ha assassinat i no ha estat imposada a ningú. L’estelada és un símbol de llibertat, de futur, de progrés. Pot agradar més o pot agradar menys, però no divideix. I en segon lloc, el PSC hauria de llegir-se les lleis que ells aproven, com ara la Constitució espanyola i totes les lleis repressives que la formen. Sí ho fessin, veurien que penjar l’estelada no és il·legal, el que és il·legal és el que ells fan, no penjar la bandera de Franco al balcó, però el que no és de cap manera il·legal és penjar l’estelada.
En últim lloc Iniciativa. Què va fer Iniciativa? Va votar a favor? Va votar en contra? No, es va abstenir.

Bé, està molt bé defensar el dret a l’autodeterminació, però quan hi ha un acte, una moció que el que proposa és donar rellevància a un dels símbols que el representen, no hi voten a favor. Tothom té objectius i principis i segurament, els d’Iniciativa van més encarats a la conservació dels tomàquets. Qüestió de prioritats.

És probable que l’equip de govern del PSC no compleixi la moció. És la seva forma d’entendre la democràcia, democràcia a la búlgara. Tot i així la majoria del Ple de Vilafranca, que representa als vilafranquins i vilafranquines, va elegir i va votar que durant dos dies a la Casa de tots ells, hi onegés valenta, orgullosa i amb tot l’honor que mereix, la bandera estelada, aquella que representa els anhels de llibertat i de democràcia plena per el poble de Catalunya.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ara només faltaria que penjesin l' estelada al balcó de vilafranca...l'estelada uneix? a qui? als independentistes? es que no acabo d'entendre gaires coses del teu article....el que dius està ple de demagògia i una forma sesgada de veure la realitat....quines lleis repressives formen la constitució espanyola?¿ la tinc per aqui l'habitació(la constitució) i no les trobo per enlloc...a i per cert aquesta constitució de 1978 va ser aprovada repeteixo aprovada pels ciutadans de Catalunya. En quan al que dius del president Companys...home la guerra no va ser entre Espanya i Catalunya, un dels bastions republicans era Madrid...i si no recordo malament la bandera de franco portava un "aguilucho" al centre cosa que no té la bandera constitucional...crec que estas barrejant coses i conceptes, potser per tu l'estelada representa tot el que has dit llibertat , futur etc.. però per a d'altres persones no...per exemple jo no hem sento representat per l'estelada, en canvi si que m'hi sento amb la bandera oficial de Catalunya...Sincerament crec que et convidria veure les coses desde un altre punt de vista perque a vegades les coses no són ni blanques ni negres sinò grises. Respecto les teves opinions però ja has comprovat que no les comparteixo en absolut.

Pere Sàbat ha dit...

Xavi,

Primer de tot dir que l'estelada segurament no uneix a tothom, només faltaria!, però té el mateix dret a ser penjada al balcó que la bandera del Tibet, que crec que a Catalunya més enllà del sentiment de companyerisme o de fraternitat no uneix, i en canvi va ser penjada al balcó.
Preguntes que quines lleis represives depenen de la Constitució, doncs unes quantes, per exemple la llei de partits que pot il.legalitzar partits i tancar diaris. O per exemple un codi penal que empresona nens per demenar l'etiquetatge en català o que jutge persones per cremar una foto del rei o a gent simplement que despenjar una bandera espanyola. A aquestes lleis represives em refereixo.

Dius que l'article està ple de demagògia, jo la veritat no la he vist. De vegades es corre en l'error de qualificar la discrepància política en demagògia. Aquest fet l'únic que fa és possibilitar que la demagògia es pugui amagar de la crítica i es coli en el discurs de manera impecable.

En quant al President Companys. És veritat, la guerra d'espanya no va ser entre Catalnuya i espanya, no, però al President Companys el van assassianr no per republicà, sinó per ser President d'un país, per ser President d'un país ocupat que havia de pagar.

Sobre la bandera d'espanya i la de Franco. Bé, tot són opinions però el simple canvi de l'escut no esborra el significat d'una bandera, i la bandera d'espanya, agradi o no, és la que durant 40 anys va onejar arreu amb el petit canvi de l'escut.

Jo també em sento plenament identificat amb la senyera, ja que representa, com tu molt bé dius, la bandera oficial del país, país per el qual vull que la seva ensenya oficial onegi amb totes les altres davant de la seu de nacions unides. Però perquè això sigui possible, cal que símbols com l'estelada tinguin el reconeixement públic que es mereix.

Per últim. Sé que no tinc la veritat absoluta, tampoc ho pretenc. El que pretenc és poder discutir sobre temes diversos i contraposar idees i pensaments, ja que d'aquesta manera tots junts podrem extreure les nostres pròpies conclusions i d'aquesta manera crèixer.