24 de setembre del 2008

El poder dels indecisos


D’aquí a un mes quedaran pocs dies perquè els nord-americans decideixin qui serà el seu nou President, el 4 de novembre el futur del món mundial estarà en joc, i la clau la tindran alguns estats que encara estan indecisos.

El sistema electoral americà és indirecte, ja que es fonamenta en el col·legi electoral i no en els electors. El col·legi electoral és on es reuneixen els representants de cada estat que han estat elegits per els electors per majoria absoluta, per tant qui obté majoria en un estat se’n porta tots els representants.

Als EUA podríem dir que en cada elecció es repeteix una mateixa radiografia electoral i que difícilment alguns estats canviaran de mans. Hi ha estats que gairebé tenen l’ADN d’un partit o altre incrustat, com podrien ser New York pels demòcrates o Carolina del Sud pels republicans. Aquests són els estats segurs, estats en què és gairebé impossible que hi hagi canvis de partits. En aquests moments entre els estats segurs Obama avantatge McCain en 18 delegats (273 a 265).

Els segurs, doncs, no són la clau que elegirà un o altre candidat, sinó que els que gosen d’aquest honor són els estats que s’anomenen dubtosos o indecisos.

És en aquests estats on la lluita electoral és frenètica i implacable, qualsevol error es pot pagar amb la derrota estatal i a voltes fins i tot nacional. És per aquest motiu que els candidats es bolquen per poder arribar a tots els racons de l’estat per fer arribar el seu missatge, ja sigui anant-hi ells mateixos o per via de companys del partit, a més d’un gran dispositiu publicitari. Aquest elements tant peculiar de les eleccions americanes és el que fa que se les anomeni com a "50 eleccions en un dia", ja que més que eleccions nacionals són petites eleccions de microclimes que desemboquen en la Presidència del país.

A tot just 5 setmanes perquè Obama o McCain facin el discurs de la victòria, les coses pinten molt renyides, tot i que amb un lleuger avantatge per Obama, avantatge que es pot perdre si algun dels estats indecisos canvien de banda.

Actualment els estats indecisos amb tendència demòcrata són New Mexico; Colorado; Pensilvània; New Hampshire; i Michigan, aquests dos últims seran bàsics i podrien adquirir una rellevància importantissima en aquestes eleccions donades les característiques de les seves poblacions (blancs, treballadors i de mitjana edat) elements que s’estan resistint a la coalició electoral d’Obama.
Per la seva banda els indecisos amb tendència republicana són Nevada; Missouri; Carolina del Nord; Florida; Indiana; Ohio; i Virgínia. Cal dir que l’avantatge republicà en els indecisos és menor que en el cas demòcrata, ja que l’avantatge mínima republicana se situa a l’1,3 a 4 dècimes de la mínima demòcrata i també per 2’5 punts per sota de la màxima demòcrata , alhora que comparativament les avantatges són molt més reduïdes.

Són aquests estats els que decidiran el color de la pròxima administració que ocuparà la Casa Blanca, qui millor sàpiga apropar-se i fer-se seus aquests estats, guanyarà la partida.

3 comentaris:

Albrock ha dit...

No entenc com l'Obama pot guanyar un estat de l'Oest com Colorado. Això vol dir que el McCain li costa arribar al votant de l'oest: generalment conservador però no-intervencionista (excepte a New Mexico que està ple d'hispans). I quan dic Oest em referixo a l'oest de veritat, no California, Oregon i Washington.

I mira que agafar el mapa del 92 quan no és gens representatiu de la situació actual... El 1984 sí que va ser una any maco.

Andrew ha dit...

Dintre d'un marge d'avantatges tan reduït, qualsevol petit detall podria decidir el president dels USA.
Des de la crisis, fins a una nova cagada de l'Obama (la número....), l'efecte Palin o l'efecte Biden.
Bé, l'efecte Biden segur que no ja que té menys rellevància que ICV i ERC al tripartit del Montilla.
Crec que pitjor ho tenia el Bush fa 4 anys en plena guerra d'Irak i va guanyar contra tot pronòstic.
En aquella ocasió, alguns "experts"
(del bàndol dels demòcrates) van declarar com a clau el vídeo del Bin Laden als últims dies de campanya.

Finalment, et vaig passar el link del curs d'estiu per mail sobre les previsions diàries de les eleccions americanes.

Pere Sàbat ha dit...

Àlex,

Home Obama ha fet una bona feina en els mesos previs, a més per exemple Colorado ha estat un estat que els DEM han potenciat molot, per això van fer-hi la convenció...

I el mapa, ha estat una casualitat...

Andreu,

Tens raó al dir que qualsevol detall pot fer variar els resultats, però cal tenir en compta que qualsevol indici negatiu a escala nacional afavoiarà Obama, i com tu dius McCain només podra pujar si Obama comet algun error, i si parlem d'errors McCain avantatge Obama de molt...

Sobre les eleccions del 2004, tot el contrari del que dius. Presisament perque els USA estaven en guerra Bush tenia més oportunitats que mai. Mai en la història els USA han canviat un presdient en mig d'un conflicte bèl.lic.