19 de setembre del 2008

Més Europa, Menys Espanya


Articles i articles; textos i textos; manifestos i manifestos; partits i partits; blasfèmies i blasfèmies; mentides i mentides; grolleries i grolleries… tot d’intents per vies diferents amb l’únic interès de demostrar la pretesa persecució lingüística del castellà a Catalunya.

Des del famós "Como con Franco peró al revés" del diari dretà ABC als noranta o dels del "manifiesto de los 2300" dels vuitanta ha plogut molt, però l’obsessió malaltissa del nacionalisme espanyol envers la llengua catalana no ha fet més que intensificar-se. Durant els últims anys la campanya per la llengua ha traspassat del sud de la nació i s’ha instal·lat al Principat, on un partit mono-temàtic lingüístic ha fet de la suposada inferioritat del castellà la seva marca d’identitat. Bé és la seva opció i s’ha de respectar, també hi ha partits que farden de federalisme que com, la persecució del castellà, és una fal·làcia de les bones. A més a més del partit mono tema, la constant ajuda i lideratge del PP (i de vegades del PSOE i tot) ha fet que en l’àmbit polític la campanya fos extraordinàriament virulenta.

La Guerra de la llengua, o més ben dit la batalla pel català continua i ho seguirà fent fins que no disposem d’un organisme que pugui defensar la llengua davant de qualsevol agressió, dit d'una altra manera, tot seguirà igual fins que no tinguem un estat. I fins i tot tenint l’estat propi que tant necessitem, la batalla seguirà latent, ja que les bosses espanyolistes no s’esfumaran d’un dia per l’altre.

Ara bé, tot i la brutícia que normalment la premsa espanyola tira contra el català (tant la pesoeista com la pepera) el tema lingüístic a vegades aporta un bri d’esperança pels que volen que el català sigui una llengua com qualsevol altra.

Ahir es va fer públic un estudi de la Comissió de la Unió Europea on no només deia que el castellà no estava perseguit a Catalunya sinó que a més ressaltava i alabava la política en matèria lingüística de la Generalitat com també la immersió lingüística que es practica als centres escolars.

Realment és una gran notícia, però trista. Bona perquè rebre un informe d’aquestes característiques de part de la Comissió que no deixa de ser una reunió d’un representant de cada estat que hi pertany és enormement favorable, però també trista perquè és absolutament humiliant que la Comissió hagi de fer aquests informes, fet que demostra fins on estan disposats a arribar els anti – humanistes espanyols.

Anti Humanistes perquè buscar i promoure l’extinció d’una llengua, en aquest cas el català, només es pot fer des d’una visió anti humana, ja que la diversitat lingüística és un element que ens enriqueix a tots, independentment de la llengua que cadascú bonament parli i bonament li plagui.

En fi, una vegada més ha quedat demostrat que més Europa significa menys Espanya. Més Europa que simplement demostra el que és obvi, i menys Espanya que es recrea en la difamació i en la mentida permanent. Més Europa per la diversitat i menys Espanya uniforma i jacobina. Més Europa és menys poder per Espanya. Més Europa per les oportunitats, i menys Espanya provinciana.

9 comentaris:

Albrock ha dit...

Carai, el Cienfuegos estarà orgullós de tu!

Anònim ha dit...

Molt bé, molt bé, la frase de " les bosses d'espanyolistes no desapareixeran d'un dia a un altre"....simplement trobo que fa bastanta pena....més quan els independentistes no sou una majoria dintre de la societat catalana...Hi ha molta part de la societat catalana que estem cansats d'aquestes discussions sobre la llengua tant per part dels espanyolistes com per part dels catalanistes radicals....la majoria dels ciutadans de Catalunya poden parlar indistintament en català com en castellà i espero i desitjo que continui així.

Andrew ha dit...

Més Europa = menys Espanya i menys Catalunya.

I et queixes qu eCatalunya no té un autogovern digne !
Amb Europa absorbint competències dels Estats implicarà que Catalunya tindrà un autogovern, ara sí, ben pobre i localista.

someone ha dit...

No m'extendré però que a Catalunya el castellà està perseguit és quelcom que els que vivim aquí sabem que no és veritat. No cal que m'ho digui una comisió europea.
Això no treu que la una política lingüística o una altra sigui millor o pitjor, crec que és un fet un pel subjectiu. Jo no vull que es mori el català, no crec que el castellà estigui perseguit, però tampoc m'agrada la immersió lingüística.

Pere Sàbat ha dit...

Àlex,

Home desprès d'haver hagut d'estudiar dos cops Comunitari... alguna cosa havia de quedar....

Xavi,

Jo mai he dit que els independentistes fossin majoria, i a verure, la discussió de la llengua no la inicien els sectors catalanistes que diguem, ja que ningú nega (a no se que visqui en una realitat paral.lela) que a Catalunya es parlen dues llengües indidstitament, i la veritat és que jo n'estic molt orgullós d'aquest fet, i estic amb tu que espero que continui per molts anys així, ja que com més llengües poguem parlar els catalans més oportunitats tindrem en el futur.

Tanmateix estaria bé potenciar una segona llengua estrangera com podria ser l'anglès.

Andreu,

És evident que Europa creixerà a costa d'algunes competències dels estats, sí, però Europa és el futur.

I que quedi clar, amb el migrat i escanyolit autogovern que tenim, no cal patir gaire per si la UE ens treu competències, perquè poca cosa pot treure'ns.

Una altra cosa serà quan siguem estat, però llavors haurem de ser dignes dels moments que ens toqui viure, i la construcció europea és evident que és necessària. Tot i així actualment, seria fàcil acceptar el bagatge comunitari, i a partir d'aquí tot seria negociable.

Nil,

Molt d'acord en què no cal que la Comissió digui el que és constatable per qualsevol persona que visqui al país, tot i així ajuda a contrarrestar l'ofensiva anti-català.

Jo estarè feliç el dia que no calgui la immersió lingüística, però crec que trigarà molt a arribar. La immersió és bàsica per aconseguir el que tu vols, que el català no es mori.

someone ha dit...

He dit que no vull que es mori, però crec que la llengua és una cosa viva, i com a tal té un naixement i una mort.

Pere Sàbat ha dit...

Nil,

Tot té un camí, però si es pot fer que aquest camí sigui més llarg, no creus que s'ha d'intentar? I qui parla del català parla del bsca, de l'aranès o del neerlandès, no creus que s'ha de fe el possible perquè el patrimoni lingüístic que tenim es mantingui?

Fer una altra cosa seria com deixar morir algú quan està greument malalat. Oi que nigú ho faria?

someone ha dit...

l'eutenàsia és una possibilitat..... jeje

Pere Sàbat ha dit...

Nil,

Per aplicar l'eutanasia cal el consentiment del malalt...