17 de març del 2008

Saint Patrick's Day


Avui és Saint Patrick’s Day, avui és la Festa Nacional d’Irlanda.

Avui els irlandesos celebren la seva Diada Nacional, i ho fan com a país lliure que són. Però no sempre ha estat així.

Irlanda forma part dels països que van arribar a la llibertat en el període d’entreguerres concretament l’any 1922 després d’un pacte entre el líder de l’IRA, Michael Collins, i el govern britànic. Arribar a la llibertat no va ser fàcil per una Irlanda completament dominada econòmicament i políticament pels anglesos, però la perseverança dels seus líders per aconseguir tal anhel va fer-ho possible.
El pacte de Collins amb els britànics va ser molt polèmic ja que deixava els comptats del Nord en mans angleses i part del Dáil s’hi va oposar. Aquest fet va ser titllat de traïció per part de diversos partits irlandesos que no acceptaven que es renunciés als comptats del Nord.
Irlanda va passar diversos anys de penúries després de la independència, degudes a la despoblació i a les successives crisis econòmiques heretades de l’antiquat sistema econòmic britànic que els condemnava a la ruïna i a la pobresa.

Irlanda avui és un dels països més desenvolupats i amb més projecció d’Europa a més de gaudir una renda per càpita equiparable als països nòrdics.
Irlanda ha pogut fer el canvi gràcies a poder dirigir i controlar tota la seva legislació econòmica i fiscal, només així ha pogut deixar de ser un país de tercera per passar a ser un dels líders d’Europa.
La independència per Irlanda ha sigut la solució, i per als seus ciutadans, la salvació.
Els estats petits en un món globalitzat i en constant evolució com l’actual, són molt més fiables que els antics i anacrònics intents d’estat-nació del segle XIX.
La independència és el camí.

Tiocfaidh ár lá, no en dubteu!
Visca Irlanda!

4 comentaris:

Andrew ha dit...

Relació espúria !!

Pere Sàbat ha dit...

Andreu,
Ja em diràs perquè.

Andrew ha dit...

Oblides variables importants per comparar Irlanda i una possible independència catalana. Per això, hi ha espúria.
- Context (1922 i segle XXI)
- tipus de polítiques realitzades
- dos països amb tradicions i formes de fer política diferent.
- estabilitat governamental
etc etc

Pere Sàbat ha dit...

Andreu,
Sí Irlanda va poder aconseguir la independència en el període d'entreguerres, perquè no la podem aconseguir nosaltres en ple segle XXI.

Sí, les polítiques fetes són diferents, i sens dubte en sortim afavorits. Durant molts anys Irlanda va ser un absolut 0 a la dreta, en canvi van poder fer el canvi, tot i sortir de posicions sota zero, i convertir-se en el Tigre Celta.

Les tradicions i la culutra política són diferents, sí, però igual de diferents que amb qualsevol altre país. O és que la catalana s'assembla a l'espanyola?

En quant a l'estabilitat governamental, no sé si ho dius en referència a Iralnda o a Catalunya.