20 d’agost del 2009

JERC: No al LOGIS-Penedès!


Respecte pel Baix Penedès: NO AL LOGIS PENEDÈS

Resposta de JERC Penedès a Xavier Sabaté (PSC), delegat del Govern al Camp de Tarragona

Aquesta és la resposta de JERC Penedès a les declaracions que ha fet Xavier Sabaté (delegat del Govern al Camp de Tarragona) al setmanari 3 de Vuit del passat 14 d'agost, sobre la implantació del LOGIS Penedès.

Des de JERC Penedès creiem aquest polític s’aprofita frívolament de la crisi econòmica actual per justificar un projecte com el LOGIS, al·legant que tenim "un dels índexs d’atur més greus de la província". Els germans Nadal del Departament d‘Obres Públiques (PSC) estan actuant amb una manca de sensibilitat alarmant, amb la imposició d’un model de creixement que reprodueix la causa dels mals del Baix Penedès, és a dir, es perpetua el model de progrés basat en la construcció, el formigó i el baix valor afegit de l’economia.

Al Penedès se li està imposant una planificació que depreda el paisatge, amb una model productiu basat en l’emmagatzematge de mercaderies, economia de baix valor afegit. Amb el LOGIS s’està contradient el que les noves teories econòmiques estan aconsellant, en què s’ha d’apostar per un model productiu respectuós amb el medi ambient i que tingui valor afegit. Des de JERC pensem que cal potenciar alternatives econòmiques no destructives com ara l’enoturisme i el turisme rural al Baix Penedès, o apostes clares en la formació, com seria la implantació d’un centre universitari públic que imparteixi els estudis d’enologia, que es podria ubicar en els terrenys del LOGIS. Cal que el Govern potenciï la indústria i el conreu vitivinícola, i que el Penedès recobri la seva centralitat vitícola. La formació d’enòlegs és important, i actualment hi ha una manca de persones qualificades en aquest sector.

Sabaté afirma que coneix la realitat de la nostra comarca. El Govern que ell lidera no ha donat cap resposta ni solució a la pagesia penedesenca que, a tocar de la verema, està passant moments de greu crisi a la vinya, amb la inseguretat de tenir uns preus dignes per la rendibilitat i subsistència de les seves economies.

L’activitat logística a Catalunya ha d’anar precedida d’una reforma i construcció del tren de mercaderies. Actualment la xarxa ferroviària que hauria de transportar les mercaderies és inexistent. Per això, el que en realitat vol el Departament de Política Territorial i el Sr. Sabaté és transportar les mercaderies per carretera i autopista, amb la creació d’una sortida de l’autopista AP-7 a Banyeres, sense importar-los en absolut la gran contaminació i obstrucció viària que comportaran els més de 30.000 camions que hi passaran cada dia.

Les tres federacions comarcals de les JERC Penedès rebutgem el LOGIS Penedès, que es basa només en els interessos empresarials i territorials de les metròpolis de Tarragona i Barcelona, per això cal que el més aviat possible es tramiti l’àmbit funcional de planificació del Penedès, el que ens portarà a la futura Vegueria Penedès. Aquesta futura planificació hauria de servir per ordenar el territori sosteniblement, ja que no pot ser que al Baix Penedès tinguem un polígon industrial i logístic a cada poble.

JERC PENEDÈS