3 d’agost del 2008

Personatge de la setmana: Pere Joan Barceló, El Carrasclet


Aquest cap de setmana s’han celebrat les Festes de Capçanes, i per segon any, s’hi ha fet acte de presència. Parlar de les Festes i del seu significat és difícil per algú que no és del poble, i per això no ho faré, ara bé, si algú vol saber-ne més, la companya Lídia Pelejà n’ha fet un escrit al seu bloc. El que si faré però, és reproduir un text sobre un Heroi Nacional amb majúscules que va néixer en aquest bonic poble del Priorat. Pere Joan Barceló, El Carrasclet.

Pere Joan Barceló "Carrasclet" és possiblement l'exemple més proper que tenim d'un jove a qui les circumstàncies de la vida converteixen en un heroi. Llegint sobre Carrasclet, ens n'adonem que ell, molt possiblement mai no hagués triat el camí que li va tocar caminar, però a qui l'època que li va tocar viure i les circumstàncies van fer que passés a la història del nostre país amb lletres d'or.

Pere Joan Barceló va lluitar, junt amb el seu pare i el seu germà, al costat de la causa de Carles d'Àustria durant la guerra de la successió, que va enfrontar aquest contra Felip V de Borbó. Quan la guerra va acabar, aquest pagès i llenyataire va tornar a la seva feina, a les seves pertinences a la vila de Marçà, i potser mai no hagués passat a la història si, pocs dies després, un oficial de l'exèrcit vencedor no li hagués buscat les pessigolles en assabentar-se que Pere Joan havia lluitat amb l'exèrcit perdedor. Arrel d'aquesta topada, de la qual en parlem més endavant, Pere Joan va ser perseguit per les autoritats de l'època, fins al punt que per sempre més va restar fugitiu de la justícia borbònica, i es va haver d'espavilar per defensar-se i restar amagat a les muntanyes.

Poc a poc, la lluita de Pere Joan per la seva supervivència i la resistència dels catalans contra l'opressió dels vencedors es van anar tornant en una mateixa cosa, i Pere Joan va passar-se la vida fugint i lluitant contra el poder borbònic, que tant de mal va fer a Catalunya arrel de la derrota de 1714. El "Carrasclet" va ser, amb el temps, un reputat lluitador i soldat de l'exèrcit de Carles d'Àustria, i va participar en importants accions militars contra l'exèrcit de Felip V. Un vulgar saltejador de camins per a les autoritats de l'època, però un heroi per als que van veure en ell i els seus partidaris una esperança de restitució de les llibertats robades per Felip V de Borbó a Catalunya.

Aquesta és la vida d'una persona que ben bé podia haver passat desapercebuda per la història, però, com hem dit abans, les circumstàncies i el destí, van fer de la vida de Pere Joan Barceló "Carrasclet" fos un cúmul d'aventures, viatges i experiències mai imaginades per un senzill jove llenyataire capçanenc del segle XVIII.