28 de febrer del 2009

Finestra Oberta: Galiza, Jornada de Reflexió



Les últimes enquestes aparegudes durant l’última setmana als mitjans de comunicació ens comporten a deduir que el panorama gallec és força complicat de predir.
Si abans de la campanya es preveien uns resultats força ajustats, després de 15 dies d’intensa campanya, les coses s’han ajustat molt més del que ningú podia esperar.

Un dels aspectes a destacar de les enquestes recollides durant diumenge i dilluns és el fet diferenciador entre les enquestes dels diaris de tirada espanyola i dels diaris gallecs.
Pel que fa al PP, establint un símil futbolístic, Feijoo ha emulat al Reial Madrid duent a terme una remuntada que l’ha situat, segons tots els diaris espanyols, al voltant de la majoria absoluta.
Fins i tot, mitjans crítics amb l’actual direcció popular com El Mundo o la COPE han demanat en les últimes hores el vot útil cap al PP veient la possibilitat d’un canvi real a la Comunitat.
En canvi, des dels diaris gallecs els pronòstics són menys optimistes i atorguen 34-36 escons al candidat del "mariacomplejines" que diria Losantos.

Respecte el PSdG, Touriño ha vist com les contínues denúncies de les portades d’ABC han començat a passar-li factura. Hi ha inquietud i por escènica davant l’1-M i els socialistes gallecs han demanat a corre-cuita la presència de ZP a Santiago pel final de campanya.
Les enquestes d’àmbit espanyol marquen una tendència lleugera a l’augment mentre que les gallegues també indiquen un canvi lleuger, però a la baixa.

En canvi, el BNG mantindria la seva representació segons les enquestes pre-electorals i fins i tot, podria convertir-se en la força política que millor rendibilitzés el govern bipartit arribant a pujar entre 1-3 escons.

El dia 1-M tot és possible. La incertesa, les polèmiques, els nervis, la corrupció, etc. han marcat aquesta dura campanya electoral.

Galícia s’hi juga molt en aquestes eleccions, però també seran claus per re-definir el marc polític dels dos grans partits espanyols.
Mentre que ZP podria començar a patir el desgast de la crisi, encara disposaria d'un cert crèdit dins del seu partit esperant l’enfrontament López Aguilar - Mayor Oreja de les europees.
En canvi, si el PP no millora els resultats de Fraga i, a Euskadi obté uns resultats per sota dels de María San Gil, Rajoy es trobarà dins d’un carreró sense sortida en el qual diferents personalitats i militants del partit li reclamaran responsabilitats en forma de dimissió i Congrés Extraordinari.


post realitzat per Andreu Marin