
Les eleccions del 2004 van significar per Esquerra el major resultat electoral des dels temps de la República en què eren la força hegemònica. Esquerra va aconseguir 650.000 vots que es van traduir en 8 diputats.
La campanya dels republicans es va produir en unes circumstàncies irrepetibles, la trobada de Carod amb ETA i el conseqüent linxament mediàtic a què va ser sotmès va conduir a Esquerra a presentar una campanya en to de plebiscit. Els ciutadans van posar al seu lloc les paraules que Piqué va llençar a Carod en la sessió Parlamentària de després de la famosa trobada, en què va dir que el PP trauria més vots que Esquerra a Catalunya .
Esquerra aconseguia per primer cop ser tercera força política a unes eleccions generals a Catalunya i quarta a nivell d’estat espanyol, apart d’obtenir per primer cop representació a totes les circumscripcions de Catalunya.
Durant la campanya del "Parlant la gent s’entén" Carod va estar formidable, emotiu, exultant. Carod arrasava literalment allà on anava. I aquesta situació va portar a molta i molta gent a votar la candidatura independentista.
Amb els 8 diputats al sac i apunt d’anar cap a Madrid Carod va anunciar que no agafaria l’acta de diputat i que continuaria com a diputat al Parlament, ja que s’estava negociant l’Estatut.
La legislatura va començar amb aires de canvi, de borrar els vuit anys del conservadorisme espanyol caspós, ranci i autoritari i amb una nova melodia que sonava amb una lletra que deia alguna cosa així com "la españa plural de ZP".
Els dos primers anys de legislatura en què els republicans van donar suport a ZP va ser prometedora. La construcció d’una espanya federal era l’objectiu a perseguir i l’estatut n’havia de ser la punta de llança. Durant els dos anys que van des de les eleccions fins al pacte de La Moncloa, la col·laboració entre el govern espanyol i Esquerra va ser freqüent i va possibilitat que els republicans aprovessin els dos primers pressupostos del govern ZP. També va ser quan es va començar a discutir i en alguns casos aprovar lleis estrella de la legislatura com la dels matrimonis o la de la igualtat.
Aquest clima d’entesa es va trencar la nit del 21 de gener del 2006 a La Moncloa on ZP i Mas van segellar un acord per retallar l’Estatut i d’aquesta manera silenciar el tema que estava fent posar nerviós tant al "gobierno de españa" com als amics financers de CiU, i sobretot de la U.
Aquest pacte posava fi al somni d’una espanya federal, plural. Aquest pacte tornava a posar de manifest la impossibilitat d’una espanya diferent, millor.
A partir d’aquest fet Esquerra va retirar el suport al govern espanyol, que per contra va obtenir el de CiU.
Si es fa un balanç de la legislatura, queda clar que ZP ha enganyat a Esquerra, i a tothom, amb la lletra de la seva "españa plural" i del "talante". També és cert que Esquerra li ha faltat valor en alguns casos com és el cas de la llei de la dependència que envaeix diverses competències estatutàries. Aquesta llei és una bona llei, sinó fos que incompleix un marc legal aprovat per les mateixes Corts espanyoles com és l’Estatut.
Dels punts en positiu de la legislatura referides a Esquerra hi la innegable capacitat d’obrir debats ideològics. Algú pot pensar que no serveixen de gaire, però les Guerres no es guanyen si no es guanyen les batalles ideològiques.
Esquerra ha obert el debat de la Memòria Històrica que tot i el mal final que va tenir s’ha tornat a situar a primera línia de l’agenda política, també en el tema lingüístic Esquerra a trencat barreres, ha utilitzat el català en diverses ocasions i a lliurat batalla per la seva oficialitat al Congrés. El finançament ha estat, i serà, un dels grans temes d’aquests anys, Esquerra ha passat de ser l’única força que defensava un sistema de concert econòmic a ser una més de les forces que ho defensen.
En temes nacionals Esquerra és l’únic partit realment nacional. Esquerra per primer cop ha incorporat un diputat del sud en el seu grup i s’ha treballat també molt per les Balears, fent així que la concepció i l’acció parlamentària es basés en el tot del país i no només en el Principat.
La campanya del 2008 es diferencia molt de la del 2004, però no només per la situació sinó també per el missatge. Carod al 2004 omplia els mítings de campanya amb allò de "estat plurinacional", "estat plurilingüístic" i " estat pluricultural" que reflexaven la voluntat d’un estat federal, ara per contra el punt d’unió de la campanya és la Independència.
Esquerra presenta nou candidat, Joan Ridao. Ridao és un molt bon parlamentari, un molt bon portaveu, però no sé si és un bon candidat. Segurament és el més preparat per introduir-se a Madrid i entendre les entranyes fosques i cavernoses de l’"Imperio". A Ridao li passa el mateix que a Hillary Clinton, és la més preparada de carrer, però no és una gran candidata però si que serà una gran Presidenta, de la mateixa manera que Ridao serà un gran diputat.
Esquerra arriba en aquesta campanya en un cicle electoral lleugerament a la baixa, les eleccions catalanes i municipals van deixar un gust amarg a Calàbria. Es preveu patacada, davallada sonora i les enquestes així ho mostren. Depenent dels resultats obtinguts el rumb d’Esquerra podria variar, cal recordar que com tots el partits tenen congrés a l’estiu. Les enquestes però, i més per Esquerra, sempre acaben sent molt dures i normalment s’equivoquen a la baixa.
Esquerra ha de deixar la temptació d’ajudar ZP, segons diuen no ho faran, i centrar-se en defensar el país i la seva gent de manera coherent, rigorosa i contundent.