9 de febrer del 2008

17-F: Parada independència


Segons va avançar ahir el Ministre Serbi per Kosovo, Slobodan Samardzic, basant-se en les informacions de què disposa el govern serbi, el govern kosovar presidit per Hashim Thaçi declararà la independència el 17 de Febrer.
Així es posarà fi a la situació de provisionalitat en què es trobava aquesta província serbia de majoria albanesa des de les passades eleccions en què els ciutadans van donar una gran majoria als partits independentistes.

El gran triomf de Kosovo, és però, el suport internacional que ha rebut, més de 100 estats els donaran suport quan declarin la independència. Tant els EUA com la UE, amb alguna excepció com la d’Espanya, han donat suport i reconeixeran també la seva independència. A la UE hi ha hagut molt debat sobre quina posició adoptar, al final però el sentit comú s’ha imposat i les sortides de to dels representants espanyols i de l’alt representant en política exterior de la UE, ex ministre espanyol de l’etapa de les dues G’s Javier Solana, s’han passat per alt, en els millors dels casos, o per contra han entrat a formar part de l’extensa col·lecció de ridículs espanyols a l’exterior.
La posició d’Espanya en relació als processos d’alliberament nacional que es produeixen al continent europeu, la veritat és que deixa bastant perplex. Espanya sempre s’afanya a dir que qui relacioni qualsevol d’aquests processos ja sigui Montenegro o Kosovo amb Catalunya o el País Basc pateix una espècie de deliri.

Tant clar veuen que Catalunya i el País Basc aconseguiran la independència?
Deu ser que si i que es per això que tenen por que s’expandeixi com una taca d’oli aquesta flaire de llibertat arreu del continent.
Catalunya i el País Basc si de veritat volen aconseguir la independència han de començar a buscar suports internacionals que en el moment clau del procés pugin ajudar a avançar. Sense aquests suports no hi ha res a fer.
Sense dubte un dels estats de qui s’hauria d’aconseguir el suport és el dels Estats Units, agradi o no és l’estat més poderós del món i s’ha de tenir en compte, i a nivell europeu Alemanya també seria clau, contra aquest aliats Espanya poca cosa podria fer.
I això és el que ha fet Kosovo, i abans Montenegro, buscar suports internacionals perquè arribat el dia, t’ajudin.

Des de Catalunya es fan passets, com per exemple la Declaració d’Edimburg, però el temps s’escola i sigui el 2014 o el 2019 quan s’aconsegueixi la llibertat, la feina ja no pot esperar.

Ens hi juguem el futur.