24 de juny del 2008

Sant Joan. Diada Nacional


Avui és 24 de Juny, avui és Sant Joan, per tant avui és la Diada Nacional dels Països Catalans.

Avui és la Diada Nacional d’una nació adormida, d’una nació que no te consciència de ser-ne. Avui és la Diada Nacional d’una nació que té problemes a l’hora de mostrar-se, que té problemes a l’hora de reivindicar-se, que té problemes a l’hora de parlar, que té problemes a l’hora de sentir-se, avui és la Diada Nacional d’una nació amb molts problemes.

Els Països Catalans es troben des de fa segles partits per totes les trifulgues frontereres que tant Espanya com França han estat capaces d’articular, els Països Catalans des de fa segles que pateixen un intent de genocidi cultural per part dels estats opressors que sembla que amb aquesta opressió recuperin el tremp perdut dels seus fallits i derrotats imperis.

Els Països Catalans avui són una utopia, una gran utopia, segurament la més gran de totes.

Avui tant sols podem imaginar tot el que es podria articular entorn d’uns Països Catalans lliures i independents al si de la Unió Europea. Aquest estat podria ben ser la potència més forta de l’arc mediterrani, aquest Estat dels Països Catalans podria convertir-se en una potència regional capaç de liderar el sud d’Europa.

La potencialitat d’aquest futur estat és innegable. Ja sigui econòmicament, culturalment, esportivament, políticament o tant sols fent ús de geoestratègia, els Països Catalans podrien convertir-se en un dels motors d’Europa i ser un dels estats més avançats del món.

Avui però, encara no podem celebrar plenament la Diada Nacional, avui encara no podem començar a caminar cap a aquesta nova futura realitat. Primer s’han de fer i refer moltes coses, la independència del principat, més presència de les forces democràtiques i independentistes a les Illes i al País Valencià… Queda molt per fer, però si ho fem, si ho aconseguim, valdrà la pena haver lluitat i haver resistit tants anys.

Mentrestant, seguirem gaudint d’aquesta nit de foc, llums i colors, mentrestant seguirem gaudint d’aquesta nit de revetlla, coca, cava i coets, mentrestant seguirem gaudint de d’aquesta nit màgica de Sant Joan, la nit de la Diada Nacional.