22 de juliol del 2008

El rostre de la mort


Avui s’ha informant de què el criminal de guerra més buscat d’Europa, Radovan Karadzic, va ser detingut la nit de divendres a la capital sèrbia de Belgrad, fet que ha estat àmpliament celebrat per tota la comunitat europea degut que feia més de 13 anys que anava darrera d’aquest criminal.

Karadzic va ser el President de la Bòsnia sèrbia que va iniciar, juntament amb el traspassat Slodovan Milosevic, la neteja ètnica contra els no ortodoxos del que ells consideraven la Gran Sèrbia, formada per tots els pobles eslaus dels Balcans que haurien d’estar, és clar, sota primacia de Sèrbia.
Karadzic va ser l’ideòleg de la neteja ètnica a Bòsnia, terme que ell mateix va elaborar per poder definir els seus objectius. Karadzic va ser el responsable d’ordenar la matança més esfereïdora que ha conegut Europa d’ençà la Segona Guerra Mundial, Karadzic va ordenar l’assassinat de més de 8.000 homes a la ciutat de Srebrenica i també va ser l’instigador del durissim i cruel setge que va patir Sarajevo durant el conflicte balcànic, setge que es va allargar 48 mesos.
Karadzic sens dubte és el rostre de la mort, és el rostre del racisme ètnic, és el rostre del genocidi, és el rostre de la no humanitat.

Moltes vegades he criticat la inoperància de la Comunitat europea a l’hora de resoldre problemes, ja siguin de caire intern o de qualsevol altra consideració, però aquest cop se l’ha de felicitar. És cert que no ha estat la Unió Europea qui ha detingut el criminal, sinó que ha estat el mateix govern serbi, però no és menys cert que sense la pressió europea no hagués estat possible.

Un cop s’ha conegut la notícia de l’arrest d’aquest assassí, els ministres d’exteriors de tots els governs europeus han fet declaracions felicitant-se per èxit assolit. Molt bé, no els quedava altre opció i realment aquest és un motiu per mostrar-se feliç, i en algun cas, per poder treure pit i poder sortir als mitjans per algun encert i no pas, com de costum, per errors incomprensibles.

La reacció que m’ha sorprès més ha estat la del ministre d’exteriors del govern espanyol, Miguel Ángel Moratinos. Aquest personatge ha sortit a camara i ha ofert, això sí, unes declaracions impecables, alhora que es congratulava de la col·laboració de Sèrbia per poder detenir Karadzic i ho il·lustrava com a la ferma voluntat del govern sèrbi d’avançar cap a la integració europea. El Senyor Moratinos realment, crec, no sap l’estat que representa. El senyor Morations és el cap de la diplomàcia d’un dels estats que té més criminals de guerra en llibertat i en càrrecs honorífics. El Senyor Moratinos defensa que es detingui el criminal Karadzic però no que es faci el mateix amb Fraga. La diferència? Potser és que Karadzic va ordenar assassinar 20.000 persones i Fraga només una desena? O potser és perquè Fraga és espanyol, "y con esto no se juega"?

En fi, no podem fer més que alegrar-nos que Radovan Karadzic estigui detingut. Un criminal de guerra lliure menys al món, ara, a buscar el següent, perquè segur que també tindrà el mateix rostre que Karadzic i Fraga, segur que també tindrà el rostre de la mort.

1 comentari:

Pere Sàbat ha dit...

Daniel,

Un plaer formar part de la Penedesfera!
Gràcies per la benvinguda.