16 de setembre del 2008

Apartheid Hispánica


Avui a mig matí s’ha fet pública la decisió de la sala 61 del Tribunal Suprem del Regne d’Espanya de il·legalitzar el partit Acció Nacionalista Basca per una presumpta relació amb Batasuna, i per tant, segons el TS, amb ETA.

Aquesta il.legalització es produeix "gràcies" a la "ley de partidos" que van firmar el PP d’Aznar i el PSOE de "talante Zapatrero" al capdavant. La llei aquesta, tenia, i te, l’objectiu d’acabar per sempre amb el nacionalisme basc i més concretament, amb el moviment de l’esquerra abertzale.

El problema que te aquesta llei però és que en nom de la llibertat es produeix tot el contrari, ja que la llei el que està produint és precisament que es giri la truita.
Aquesta llei el que està duent a terme és el de rebutjar, menystenir i intentar ofegar una ideologia, que encara que no es comparteixi, és legítima. El que produeix aquesta llei és la de criminalitzar a més de 150.000 persones a Euskal Herria pel simple fet d’haver votat un partit polític, aquesta llei és l’inici d’un nou model d’apartheid, un model que intenta apartar, segregar, als que volen que tot continuï igual (quan dic tot vull dir tot) i els que volen la llibertat del seu país. Perquè estic segur que aquestes més de 150.000 persones que van votar ANV o el PCTV, no formen part d’ETA, perquè si fos així estaríem parlant d’un exèrcit molt poderós, i tot sembla apuntar que ETA en aquests moments no està en els millors moments, per sort. En definitiva, que podríem dir que la "ley de partidos" encamina a Euskadi en el que es podria anomenar "apartheid hispánica".

Crec que mesures com aquestes no fan més que encasellar i enrrocar el conflicte basc, perquè és evident, i negar-ho seria inútil, que hi ha un conflicte polític. És cert que per resoldre el conflicte basc hi ha un element que fa nosa, ETA, i que sense aquest element incòmode la resolució seria més senzilla, però el que no es pot fer de cap manera és posar l’element com a excusa. I això és el que fa el senyor Zapatero.

Diuen alguns que per acabar amb ETA només val la via policial i judicial. Gran error. La via policial i judicial ha de continuar actuant, però el que no es pot fer és incorporar a la lluita la via de repressió política, perquè al fer-ho s’estarà justificant la lluita dels altres. La prohibició d’ANV és la millor notícia que ha rebut la direcció etarra des de fa molt de temps, perquè ara amb quins nassos els nuclis que apostaven per el diàleg dins de la banda continuaran fent-ho? Amb quins nassos ara algú de dins l’entorn d’ETA podrà defensar un final pacífic i dialogat del conflicte amb Espanya?

Les declaracions exigint que per començar a parlar ETA abans ha de deixar les armes, només demostra una cosa, la conveniència d’uns quants en què la situació del País Basc segueixi perpetuant-se temps i temps.

Una vegada més Espanya demostra que quan es tracta d’Euskadi i del conflicte que l’envolta, només sap actuar amb les entranyes, amb els budells, en comptes d’actuar amb sentit d’estat i de responsabilitat. Perquè accions com les que han conduït avui a la il.legalització d’ANV no fan més que incrementar la tensió i la més que possible violència, fet que posa en perill a molts ciutadans.
Sí, s’ha entès bé. La mort d’un ciutadà en el conflicte basc té com a màxim responsable aquell que posa la bomba o dispara, però quasi la mateixa en te aquell que amb les seves accions o decisions fa impossibles perquè el conflicte continuï obert i sense resoldre’s.

Mentre la lluita contra ETA no deixi la repressió política i se segueixin condemnant idees polítiques, el conflicte continuarà obert, per l’alegria d’uns quants.