7 de novembre del 2008

Finestra Oberta: Barcelonització?


Un mes després torna Finestra Oberta, i ho fa amb un article que tracta sobre la batalla que s'està duent a terme entre PSC i ERC de cara la creació, o no, de la vuitena vegueria. Aquest bloc ja ha tractat diverses vegades sobre aquesta qüestió, ara però s'exposa una nova visió.

Aquest és la primera part de l'escrit, demà, la segona.


"Al meu parer, elaborar el futur mapa territorial del país no és una tasca senzilla. No es tracta d’agafar un ganivet i començar a tallar el pastís. Podríem parlar de drets històrics, de fer arribar l’administració a la ciutadania, d’ordenar el territori... Però en el cas del nucli del país, on s’acumula la major part de la població, tampoc es tracta d’això. El que ens estem jugant és la metropolitanització de Catalunya.

Actualment la conselleria de governació, en mans del company Ausàs, està elaborant una llei de vegueries que establirà quines són les seves funcions, com es creen, quines persones en formen part i com es governen. És a dir, serà la llei que regirà el funcionament de les vegueries. Si tot marxa bé, s’aprovarà durant el 2009. La idea de les vegueries va néixer del consens generalitzat dels partits polítics catalans que el país no podia seguir funcionant en base a una administració tan poc arrelada a la nostra societat, com són en aquest moment les quatre diputacions provincials. Per aquest motiu tots es van posar d’acord de seguida i van plasmar-lo en l’afirmació del punt 3, a l’article 91 de l’actual Estatut, ja aprovat per la ciutadania de Catalunya: “Els consells de vegueria substitueixen les diputacions”. Això ja és llei i s’haurà de complir. Fins aquí cap problema.

Aquesta llei, però, no establirà quantes vegueries hi ha d’haver. Fer un nou mapa de l’ordenació territorial del país requerirà un nou i sòlid consens entre els partits catalans perquè haurà de definir la morfologia del nostre territori per molt de temps. Aquest pacte polític no es produirà pas en l’actual legislatura sinó que es plasmarà en una segona llei, la qual no s’aprovarà fins la legislatura que ve. De moment hi ha segures 7 vegueries, amb les quals tothom està d’acord: Terres de l’Ebre, Lleida, Alt Pirineu i Aran, Girona, comarques Centrals, Tarragona i la de Barcelona. Però el consens de moment només arriba aquí...

Els desencontres dels partits sobre l’ordenament territorial es troben al nus entre les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona: el Penedès. El Penedès és una entitat geogràfica i socioeconòmica format històricament al si de quatre comarques: el Garraf i el Baix Penedès a la costa i l’Alt Penedès i l’Anoia a l’interior."

(demà hi haurà la segona part)

post realitzat per Roger Fuentes