1 de novembre del 2008

Castanyada


Fa uns anys en una assignatura d’infest record vam estudiar el significat d’aculturització, significat que tot i algun problema de caràcter introspectiu i psicològic de la professora, és clar. Aculturització significa que una cultura va substituint a l’autòctona d’un territori fins a suplantar-la.

La festa que avui celebrem n’és un gran exemple. Des de ja fa uns quants anys degut a una pressió eixordadora, des de molts diferents àmbits s’ha potenciat que l’1 de novembre el que s’ha de celebrar és el Halloween i no la festa pròpia de la Castanyada.

Aquest fet és en si no és preocupant pel fet de què se celebri el Halloween, sinó per la poca resistència que les festes populars catalanes tenen envers a les noves propostes.

Els catalans tenim un problema, bé en tenim molts però ara centrem-nos en un, el problema és que no sabem fer atractives les nostres pròpies potencialitats, i en canvi, els nostres adversaris sí. No és gens estrany que els nens es vegin atrets per la celebració del Halloween, quan aquest compta amb una impressionant campanya de marketing que la fa semblar "súper-guai!!". En contraposició, què veu el nen? Veu una senyora amb una barbacoa coent castanyes. Ui sí, això si que n’és de divertit….

Llavors no ens hem d’estranyar que cada cop Halloween avanci posicions i adeptes envers la castanyada.

La solució és clara, i també val pel Tió i altres. La solució passa per fer el mateix. Una gran campanya per actualitzar i renovar les nostres festes i fer-les atractives, perquè aquesta és l’única manera de què els nens les prefereixin a les exportades "súper-guais!!".

Tot i així, el que també hauríem de ser tots plegats és més patriotes, i saber que el país es fonamenta en la cultura i cultura equival a festes populars, i una de les festes populars, és la castanyada. Per tant, hauríem de defugir aquest tant utilitzat i tant manipulador multicultirisme que l’únic que persegueix és l’aculturització total de la societat catalana, i apostar per reformar i potenciar les nostres pròpies festes.

Avui, com no podria ser d’altra manera, celebrarem tots plegats la Castanyada amb panellets, moniatos i, com no, castanyes.

Bona Castanyada a tothom.