25 de gener del 2010

Euskal Herria en Moviment


ETA la setmana passada va fer públic un nou comunicat en què apostava per acceptar que la via política era la única que podia portar a Euskal Herria a fer un pas endavant per arribar a la llibertat. Aquest comunicat, però, no afirmava el que tothom vol sentir d’ETA: que deixa les armes.

Tot i ser certa la sentència de què les úniques paraules que es vol sentir de la banda és la seva voluntat de deixar les armes, no deixa de ser menys cert que el pas que fa la banda és important. És important perquè actualment està en marxa la redefinició de l’estratègia de l’esquerra abertzale en quan a les maneres amb què el moviment independentista ha de lluitar per acomplir els seus objectius. La declaració d’Alssasua aposta clarament per la via únicament política, i per tant, amb l’exclusió de la violència com a eina.

Per tant, costa una mica d’entendre les valoracions que s’han fet d’aquest comunicat d’ETA, que repeteixo que sense ser el que s’espera va per el bon camí. Que PP i PSOE seguirien amb el seu discurs del què tot segueix igual i que no hi ha la possibilitat de què l’esquerra abertzale passi a ser legal per la seva relació amb ETA s’esperava, amb tot sorprèn la manera amb què Aralar i PNV han interpretat la declaració d’ETA.

Tan PNV com Aralar han afirmat que, calcant quasi el discurs d’Ares i Rubalcaba, que ETA només ha de parlar quan digui que deixa les armes. Com si fos tan senzill desprès de 50 anys de lluita i sense unes condicions pactades amb el govern de l’estat. Què passa amb els presos? Hi haurà reinserció? En definitiva, que per deixar les armes s’ha de negociar.

Fa llàstima el PNV que sembla haver oblidat del tot la posició sobiranista d’Ibarretxe, ja que de moment l’únic que intenten és ser el bon amic del govern dels ultra Patxi-Bassagoiti. I Aralar que s’ha preocupant més de seguir la seva estratègia de créixer com a esquerra abertzale legal a costa de Batasuna. La qüestió és que si el procés tira endavant i Batasuna assumeix que únicament la via política és legitima, tindrà encara Aralar la temptació d’obviar la crida al front independentista d’esquerres i seguir per lliure?

Les peces al País Basc comencen a canviar i a moure’s. Ara tot queda parat a falta de veure si tothom té l’alçada política que el moment requereix.